• Valószínűleg már nem kell sokat várni az idei esztendő legjelentősebb termálfürdős újdonságára.

  • A különleges építészeti megoldásokat felvonultató Hagymatikum Gyógyfürdő új részlegében hamarosan a próbaüzem is megkezdődhet.

A Szegedtől 30 kilométerre keletre fekvő Makón nagy múltja van a fürdőknek. A településen ugyanis 1956-ban találtak termálvizet és már az 1960-as évek óta működött egy termálfürdő, de az igazi nagy előrelépést a Hagymatikum Gyógyfürdő 2012-es átadása jelentette.

A Makovecz Imre tervei alapján megvalósult fürdőre nem mondható, hogy egy kaptafára készült volna, számos különleges építészeti megoldást felvonultató, különleges hangulatú épületről van szó. Ugyanakkor Makovecz eredeti terveiben egy, a 2012-ben megvalósultnál nagyobb fürdő szerepelt. Azonban az akkori anyagi lehetőségek ennek a megvalósítását nem tették lehetővé.

A fentiek miatt már régóta napirenden volt a Hagymatikum bővítése, vagy akár úgy is nézhetjük, hogy a „befejezése”, de sokáig nem volt meg az ehhez szükséges anyagi forrás. Ebben a 2021-es esztendő eleje hozott változást, amikor bejelentették, hogy állami támogatást kap Makó a fürdőfejlesztéshez.

a makói Hagymatikum fürdő új részlege

A Makovecz Imre elképzelései és a Makona Tervező Iroda tervei alapján végzett fejlesztés megduplázza a termálfürdő eddigi kapacitását. A több mint 3200 négyzetméteres alapterületű beruházás során családi és élményzóna, három fedett csúszdával ellátott csúszdatorony, valamint napozóteraszos nyári öltöző épült és kialakítottak egy 220 négyzetméteres külső termálmedencét is.

a makói Hagymatikum termálfürdő új részlege

A jó hír az, hogy az új részleg december közepére már gyakorlatilag elkészült. Jelenleg a műszaki átadás-átvétel zajlik, a kivitelező még január folyamán kijavítja az esetleges hibákat és ezt követően kezdetét veheti a próbaüzem. Mindez azt jelenti, hogy még a tavasz folyamán megnyithatják a Hagymatikum vadonatúj részlegét, ami több mint 11 milliárd forintból valósulhatott meg.

a makói Hagymatikum termálfürdő új medencéje

A makói gyógyvíz különleges hatásáról itt olvashat.