Nem finanszírozza az esztergomi önkormányzat az Aquasziget Élményfürdő működtetését, ezért bezárt a létesítmény. Az egerszalóki Saliris Resortnak viszont az állam rendezi az adósságát.

Ismét bezárt az esztergomi Aquasziget Élményfürdő. A fürdő először 2011-ben zárt be, amikor a létesítmény hőellátását biztosító társaság a jelentős tartozások miatt szerződést bontott a termálfürdővel. Tavaly nyáron azonban némileg váratlanul újra megnyílt az Aquasziget Élményfürdő – ahogy ezt akkoriban meg is írtuk – félárú jegyekkel próbálták visszacsábítani a közel négymillárd forintból megépített fürdőbe a vendégeket. Az újranyitást az tette lehetővé, hogy az önkormányzat az állagmegóvásra félretett keretből pénzt ígért a működtető társaságnak. Az Investor’ 2005 Kft. közleménye szerint azonban ez az összeg március végéig sem érkezett meg hozzájuk. Az üzemeltető azt sérelmezni, hogy a szerződésük szerint az állagmegóvás és karbantartás költsége az önkormányzatot terheli. A működtető Kft. szerint amint az önkormányzat eleget tesz a fizetési kötelezettségeinek, akkor újra megnyithatja kapuit az Aquasziget.

A fizetési nehézségekkel küszködő önkormányzat azonban valószínűleg nehezen fogja tudni kigazdálkodni ezt az összeget. Tavaly őszi hírek szerint már szabadulnának is az Aquaszigettől, bár vevőt aligha találnak a gazdaságtalanul működtethető fürdőre.

Ezzel párhuzamosan megnyugtató híreket hallani az egerszalóki, szállodát és termálfürdőt is magában foglaló –  Saliris Resortról.A beruházáshoz annak idején az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. is adott hitelt, s miután fizetési nehézségei támadtak a projekt beruházójának, átvette az építtető Szalók Holding Zrt. irányítását és fő tulajdonossá lépett elő.

Az egerszalóki Saliris Resort és az esztergomi Aquapolis

Az egerszalóki Saliris Resort és az esztergomi Aquapolis

Az elmúlt években racionalizálták a tavaly 1,67 milliárd forintos árbevételt elért komplexum működését, amely immár nem vesztességgel, hanem nullszaldóval üzemeltethető. A társaság felszámolása azonban a felhalmozott hatalmas adósság miatt nem kerülhető el. A fürdő és a hotel zavartalan működése érdekében stratégiailag kiemelt jelentőségű szervezetté minősítették a céget. A felszámolási eljárás során pedig az egy személyben fő hitelezőnek és tulajdonosnak számító MFB fogja megvásárolni a fürdőt, így pedig megszabadulnak az adósságtehertől.