A kalandos sorsú fürdő története 2001-ben kezdődött. Drágább lett, mint tervezték, csúszott az átadása, veszteségesen lehetett csak üzemeltetni, majd hónapokra bezárták. Most vevőt keresnek az Aquaszigetre.

Az esztergomi önkormányzat értékesítené a hányatott sorsú termálfürdőjét – erről az MTI beszámolója szerint a héten döntött a képviselő-testület. Több egyéb más ingatlan mellett a termálfürdő a város nehéz anyagi helyzete miatt került eladósorba. A testületi ülésen némi vita kerekedett az eladásról. Az egyik képviselő megjegyezte, hogy meg kellene várni a fürdő mellett létesítendő szállodák megnyitását. Épülő hoteleknek azonban semmi jele, így végül az eladás mellett döntöttek. Jó áron biztosan nehéz lesz értékesíteni a létesítményt, hisz nem véletlen, hogy az önkormázat is már szabadulna tőle.

A beruházás 2001-ben kapott zöld utat, amikor az önkormányzat egy elnyert állami támogatásra alapozva pályázatot hirdetett a létesítmény építésére. Összességében 2,6 milliárd forintot szántak volna a projektre, de a legolcsóbb ajánlat is négymilliárdos összeget tartalmazott. Kompromisszumos megoldásként ezért lefaragtak a tervekből és elindulhatott a 3,6 milliárdos beruházás.

A megnyitót eredetileg 2004 tavaszára tervezték, ám a beruházó nem készült el az élményfürdővel, a folyamatos csúszás miatt végül 2005 elején le is állt az építkezés. A fürdő építését végül egy másik cég fejezte be. A Finta József tervei alapján készült Aquasziget Élményfürdőt végül 2005 novemberében nyitották meg.

Az Aquasziget kálváriája a nyitás után sem ért véget. A tervezet szállodai beruházások nem valósultak meg, ami miatt nem az elvárások szerint alakult a fürdő kihasználtsága. Szintén problémát okozott, hogy a közeli párkányi termálfürdő kedvező áraival elvitte a potenciális vendégek egy részét. S ha mindez nem lett volna elegendő, az Esztergomban feltörő termálvíz sem bizonyult eléggé forrónak, emiatt melegíteni kellett, ami miatt pedig megugrott az Aquasziget Élményfürdő rezsije.

A létesítmény üzemeltetése ebből következően veszteséges volt, pedig úszásoktatás címén jelentős önkormányzati támogatással is próbálták kistafírozni a céget. 2009 végére viszont már odáig fajult a helyzet, hogy az energiaszolgáltató néhány órára, figyelmeztető jelleggel kikapcsolta az áramot a fürdőben, miután ekkor már több 20 millió forintos elmaradása volt velük szemben az Aquasziget üzemeltetőjének.

Tavaly szeptember elsején a létesítmény hőellátását biztosító társaság a tartozások miatt szerződést bontott a termálfürdővel, amit így kénytelenek voltak bezárni. Az idei nyár elején még a zárva tartó fürdőkről készült összeállításunkban is szerepeltettük az Aquaszigetet. Június végén azonban némileg váratlanul újra megnyitott a fürdő, miután az önkormányzat a létesítmény állagmegóvására szánt keretből pénzt utalt a működtető cégnek. Az Aquasziget jelenleg is üzemel.