• A fürdő március 19. óta nem üzemel és a város tervezett bevételei is megcsappantak, valamint extra kiadásaik is keletkeztek.

  • Emiatt kénytelen 30 munkatársától megválni a fürdő.

  • A polgármester reméli, hogy a koronavírusos helyzet elvonulta után ismét alkalmazni tudják a most elbocsátott dolgozókat.

Úgy tűnik, hogy sajnos nagyon is igaza volt Boros László Attilának, a Magyar Fürdőszövetség elnökének, amikor arról beszélt, hogy a hazai fürdők többsége csak 1-3 havi tartalékkal rendelkezik. Emiatt pedig sok fürdő a csőd szélén áll, hiszen a zárvatartás miatt nincs bevételük.

Sallai R. Benedek, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Túrkeve polgármestere hosszú Facebook posztban jelentette be, hogy kénytelenek elbocsátani a termálfürdő dolgozóinak többségét, mintegy 30 főt. A fürdő március 19-én zárta be a kapuit, a dolgozókat április elseje óta 4 órában alkalmazták. Az ingatlanok őrzése és az állagmegóvás miatt 10 főt továbbra is foglalkoztatnak.

“A mai nap valószínűleg a strand történetének egy olyan gyásznapja lett, amire sok évtizeden keresztül emlékezni fogunk. A strand több, mint pusztán egy idegenforgalmi szolgáltató, városi identitásunk egyik alapköve, és ha megkérdeznek egy kevi embert, hogy mégis mi van Túrkevén, akkor kevés ember az, aki nem a strand felsorolásával kezdi. A strand az alapvető vonzerő, amire családok szállás-szolgáltatásaikat építették, amire vendéglátó szolgáltatás alapult, ami közvetetten is munkahelyeket tart fenn, ami családok megélhetését segíti” – írja Sallai R. Benedek.

Mindehhez hozzátette, hogy feltett szándékában állt, hogy a jelen polgármesteri ciklusa alatt a strandnak jelentős fejlődésen kell átesnie, meg kell újulnia. “A szándékomról nem tettem le, de épp ezért szomorít el nagyon, hogy hetek óta zajló egyeztetések után a mai napon meg kellett hoznom azt a döntést, hogy a strand dolgozói túlnyomó többségének munkaviszony megszüntetésének kezdeményezését kértem a strand vezetőjétől” – folytatta a polgármester.

Nemcsak az jelentett számukra problémát, hogy a fürdő bevételei elapadtak, hanem az, hogy a városé is. A koronavírus-helyzet miatt 130 millió forint esett ki mostanáig Túrkeve költségvetéséből és emellett 40 millió forintnyi extra költségük is keletkezett. Egy kérdésre válaszolva Sallai R. Benedek írt arról is, hogy alapesetben a strand havi rezsije meghaladja a 10 millió forintot, tehát már csak ezért rákényszerültek a fenti döntésre.

Túrkeve Termálfürdő

“Polgármesterként nemcsak a közösségért kell dolgoznom, nemcsak a város fejlődéséért, hanem egyben felelős tulajdonosi képviselőként, vagyongazdálkodóként is, hiszen magas pénzügyi felelősséggel tartozom azért, hogy a város vagyona milyen gazdasági eredménnyel bír. Márpedig a strand gazdasági szempontból csődhelyzetben van, és minden áron meg kell mentenem, amire most más megoldást nem látok, mint, hogy drasztikus kiadáscsökkentést kell megvalósítanom. Nagyon rossz most ez kb. 30 embernek, akiket tragikusan érint döntésem, de a város érdeke az, hogy a strand megmaradjon, aminek most sajnos ez az ára.

Rettenetesen sajnálom! Őszintén és nagyon sajnálom az összes családot, akit a döntésem most nagyon nehéz helyzetbe hoz, de nem láttam más lehetőséget, mint hogy ezen döntésem végrehajtását kellett kérnem az ügyvezetőtől” – írja a polgármester, aki bízik abban, hogy néhány hónap múlva, amikor rendeződik a helyzet, a most elbocsátott munkatársakat újra tudják alkalmazni.