• A koronavírus miatti zárvatartás következtében a magyarországi fürdők gyakorlatilag a csőd szélén állnak.

  • Fontos a fürdők megmentése, hiszen nélkülük nem tud újraindulni a hazai turizmus.

Az InfoRádió Boros László Attilával, a Magyar Fürdőszövetség elnökével és a Büki Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatójával készített egy interjút. Ebből kiderült, hogy a jelenlegi kényszerű zárvatartás miatt nagyon nehéz helyzetbe kerültek a hazai fürdőüzemeltető társaságok.

“Alapvetően a fürdők a csőd szélén állnak” – mondta Boros László Attila. A Fürdőszövetség felmérése szerint a tagjaiknál egy és három hónap között van az a tartalék, ami elegendő ahhoz, hogy legalább a munkavállalókat és a számlákat részben, vagy egészben fizetni tudják. Ennek a hátterében az áll, hogy a fürdők jellemzően nagyon alacsony jövedelmezőséggel dolgoznak, miközben a zárvatartás miatt hatalmasak a veszteségeik. Boros László Attila ennek kapcsán megemlítette, hogy csak az általa vezetett Büki Gyógyfürdő Zrt. esetében már több mint 500 millió forint veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni.

Mindezek miatt a Magyar Fürdőszövetség elnöke szerint azonnali tulajdonosi, vagy kormányzati segítségre van szükségük. Ezzel kapcsolatban már be is nyújtottak egy javaslatot a kormányhoz, amiben részletezik, hogy a rövidtávú likviditási problémáik megoldásához, illetve a majdani újrainduláshoz milyen segítségre lenne szükségük.

Bükfürdő Termálfürdő gyógyvíz

A fürdők megmentése nem önös érdek, hiszen az ágazat 18 ezer embert foglalkoztat a KSH adatai szerint. Ráadásul sem a belföldi, sem a külföldi turizmus nem fog tudni újraindulni a fürdők nélkül. A hazai szálláshelyek vendégéjszakáinak több mint kétharmada olyan településekről származik, ahol fürdő működik. Magyarországon – azon belül is főleg vidéken – a fürdők a turizmus motorjai.