• Legalább öt évig kellett volna üzemeltetni a nagykőrösi fürdőt.

  • Azonban ez nem történt meg, ezért vissza kell fizetni az uniós támogatást.

A nagykőrösi termálfürdő felújításáról még 2011 novemberében számolt be az MTI. Ahogy akkor írták, az Alföld Aqua nevet kapott fürdő az Európai Unió 231 millió forintos támogatásával, összesen 580 millió forintot meghaladó beruházásból újult meg. A létesítmény egy új, 25 méteres úszómedencét, egész évben üzemelő fedett élmény- és tanuszodát, termálmedencét, szaunavilágot foglalt magában.

A fürdő a 950 méter mélyről feltörő magas kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos termálvízzel, valamint egy hideg vizes ásványvizes kúttal is rendelkezett. Úgy tartották, hogy a 48 Celsius-fokos fürdővíz kiváló ízületi bántalmak, bőr- és idegrendszeri betegségek kezelésére.

Ugyanakkor ezeket a kedvező tulajdonságokat már régóta nem élvezheti senki, mert 2015 őszén bezárták a termálfürdőt. Az üzemeltető ezt azzal indokolta, hogy messze elmaradt a várttól a látogatók száma, s így az árbevételük is, emiatt a fürdő veszteséget termelt számukra.

Alföld Aqua Termálfürdő NagykőrösA Hírklikk mai cikke szerint a 2015-ös bezárás azért is jelentett problémát, mert így nem tudták teljesíteni az uniós fejlesztéseknél elvárt ötéves működtetési időszakot. Emiatt viszont vissza kell fizetni az EU-s támogatás összegét. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ezért a fürdő tulajdonosa, a Spring Project Kft. ellen folyamatban lévő eljárásban lefoglalta a fürdő ingatlanának 1/1 tulajdoni hányadát. A NAV már az értékbecslést is befejezte és várhatóan árverésre kerül az Alföld Aqua Termálfürdő.

Itt megtekinthetnek egy régebbi videót, még a fürdő átadása előtti időszakból: