• Akár egymilliárd forintot is szerezhet Bükfürdő a gyógyhelyek számára hamarosan kiírandó pályázaton, amiből a fürdőt és a környékét fejlesztenék.
  • A település idén kevesebb állami támogatást kap, de az állateledelgyártól szerencsére dől a pénz.

Közmeghallgatással egybekötött testületi ülést tartottak Bükön, amiről a Büki Újság készített egy összefoglalót. Németh Sándor polgármester az eseményen beszámolt a település helyzetéről. Kiderült, hogy Bük állami támogatása idén 180 millió forinttal csökken, mert magas a helyi adóbevételük.

Ugyanakkor úgy tűnt a beszámolóból, hogy ez nem fogja megingatni Bük költségvetését. A 410 forint / fő / éj összegű idegenforgalmi adóból ugyanis éves szinten nagyjából 250 millió forintos közvetlen bevételük keletkezik. Azonban Bük nem kizárólag a turizmusra kénytelen támaszkodni, amit jól mutat, hogy az elmúlt években megkétszereződött az iparűzési adóból származó bevételük. Ebben pedig nagy szerepe van a Nestlé büki gyárának, ahol állateledelek készülnek. Így összességében még 500 millió forintos tartalékot is tud képezni a település.

büki gyógyfürdőMiután Bükfürdő gyógyhelynek számít, ezért várhatóan megnyílik számukra egy 100 százalékos támogatású, egymilliárd forintos összegű pályázati forrás, amit értelemszerűen a gyógyfürdőre és környékére fordítanának.

(Zalakaroson is már várják ezt a gyógyhelyi pályázatot és tervezgetik is, hogy mire költhetnék, erről bővebben ide kattintva olvashat).