• Jó értelemben retrós hangulatú kis termálfürdő működik Nagybánhegyes községben.

  • A több mint 40 éves múltra visszatekintő fürdő egyetlen medencével, rendhagyó nyitvatartási idővel és kedvező jegyárakkal várja a vendégeket.

„A környező községeken kívül járnak ide Csongrád megyéből, Csehszlovákiából, az NSZK-ból, sőt, volt már ausztrál vendégük is” – ezt 1982 februárjában írta a Békés Megyei Népújság a két évvel korábban Nagybánhegyesen megnyitott termálfürdőről. A korabeli cikkből kiderül, hogy a termelőszövetkezet már egy ideje hasznosította a feltörő termálvizet, de csak mezőgazdasági célra. Viszont, ha már a víz adott volt, gondoltak egy merészet és 1980 nyarán nyitottak egy kis termálfürdőt.

A cikk szerint egyébként az első évben még nehezen indult be a vendégforgalom, de ahogy olvasható, egy-két évvel később már sokan felfedezték maguknak a fürdőt, ami már akkor is egész évben működött. A jó hír az, hogy a Bánfürdő Termálfürdő és Kemping ma is működik és továbbra is igaz, hogy nem csak a strandidényben tartanak nyitva.

Igaz, a fürdő üzemideje kicsit rendhagyó, hiszen pénteken, szombaton és vasárnap várják a fürdőzőket, mindhárom nap 10 és 21 óra között. Ez nem a szezonon kívüli nyitvatartás, hiszen egész évben – tehát nyáron is – három napon át fogadják a vendégeket.

Az Alföld déli részén, Orosházától délkeletre található fürdő valószínűleg az ország legkisebb termálfürdője, mert a választék egyetlen termálmedencéből áll. Ezt kitűnő, jódos-brómos, metakovasavat is tartalmazó termálvízzel töltik. Egyébként három évvel ezelőtt felújították a medencét, illetve a fogadóteret is.

A belépők ára egész kedvező: egy felnőtt jegy 1500 forintba, a nyugdíjas és diák belépő 1400 forintba, a gyerekjegy 1200 forintba kerül.

Nagybánhegyes termálvizes medence

Szintén Békésben – nem is túl messze Nagybánhegyesről – van egy másik, ugyancsak hangulatos kis termálfürdő. Róluk ide kattintva olvashat.