• Nem hagynák kihasználatlanul a település alatt lévő gazdag termálvízbázis.

  • Szank község tervei között szerepel egy kisebb termálfürdő kialakítása.

A több mint kétezer lakosú Szank község Bács-Kiskun megyében, Kiskunmajsa közelében található. Kifejezetten rendezett, takaros településről van szó, ahol az 1960-as években földgázt és kőolajat találtak.

Elkészült a település 2033-ig szóló fejlesztési terve, aminek kapcsán a napokban egy lakossági fórumot hívtak össze. Itt sok egyéb téma mellett elhangzott egy olyan információ, ami számunkra is érdekes volt.

Mint a Baon.hu idézi: „Szanknak van egy kialakult kedvező imázsa, amit folyamatos munkával kell fenntartani – javasolták a tervek készítői, akik a tanyai turizmusban is sok lehetőséget látnak, de ehhez az ágazati szereplőknek össze kell hangolniuk tevékenységeiket. A településen lévő termálkút hasznosítása is a jövőbeni tervek között szerepel és egy kisebb fürdő helyét is kijelölték.

Megnéztük az említett fejlesztési tervet és abban szerepel, hogy a környék jelentősebb kőolaj- és földgázvagyonnal rendelkezik, amely a készletek kimerülése után is kínál energetikai és gazdasági lehetőségeket a földgáz-tárolás, termálvíz-hasznosítás és feldolgozóüzem-kapacitás révén.

Ennek kapcsán hangsúlyozzák, hogy a község termálvíz-kincsének fenntartható kiaknázását gazdasági, épületenergetikai jóléti célra, komplex koncepció alapján meg kell kezdeni és ütemezetten megvalósítani.

Az elképzelések között szerepel, hogy üvegházas kertészeteknél használnák a magas hőfokú termálvizet. Továbbá, a termálvíz rendszerbe állítását követően fürdővel egészülhet ki a szabadidő-központ. A most publikált tervek szerint a fürdőépítés költségét 1-2 milliárd forintra becsülik és uniós forrásból szeretnék megvalósítani 15 éven belül.

Itt megnézheti Szank településbemutató kisfilmjét: