• Egy tíz évvel ezelőtt készült dokumentumfilm bemutatja az akkori egerszalóki fürdő különleges világát.

  • A gyógyhatásról és a problémákról is beszélnek a filmben.

  • Nagy nehezen megtaláltuk a teljes, 17 perces filmet.

2006-ban mutatták be Csáki László és Pálfi Szabolcs „Egerszalók” című dokumentumfilmjét. A filmet már korábban megtaláltuk a Nemzeti Audiovizuális Archívumban, viszont ott csak az első egy perc érhető el. A YouTube-on pedig nincs fent a 17 perces, teljes dokumentumfilm. Most viszont a Mediawave fesztivál archívumában rábukkantunk.

A filmet még a „régi fürdő” utolsó időszakában készítették, a megszólalók viszont már emlegetik a közelgő fürdőfejlesztést és szállodaépítést. A dokumentumfilm utolsó képkockáin pedig már a mai Saliris Resort kezdődő építkezése látható. Sajnos nem tudni, hogy éppen kik szólalnak meg a filmben. Vélhetően a fürdő akkori munkatársai és vendégei beszélnek. A párbeszédek alapján pedig az egyik visszatérő probléma lehetett a termálmedencék hőfokának a beállítása, ami az akkori körülmények között nem volt egyszerű.

Egerszalók fürdő régenEgerszalók fürdő régenBiztosan nem tudhatjuk, de nagy valószínűséggel többször is megszólal a felvételen Tőgyi Gábor, Egerszalók tavaly elhunyt polgármestere. A 12. perctől valószínűleg ő beszél a fürdő jövőjéről és az akkori kaotikus állapotokról.

„Az a fürdőzés, hogy van egy kismedence és abban 20 ember el tud pancsikolni, az megszűnik. De nem szabad elfelejteni, hogy ez (a fürdő – szerk.) réges-régen kinőtte magát. Amikor arról volt szó, hogy Demjén és Egerszalók lakosságának legyen két kis medencéje, arra tökéletesen jó volt. De akkor, amikor ennek híre ment, és nem a két kis medencéje, hanem a mésztufa domb miatt, akkor pillanatok alatt kiderült, hogy ez tarthatatlan. Hatalmas volt a szemét, nem volt semmi infrastruktúra, nem fértek be az emberek a medencébe. Feljelentő levelet írtak a minisztériumnak, hogy milyen disznóság az, hogy egy fürdőben nem lehet bejutni a medencébe… Mindenképpen kellett valamit lépni.”

Egerszalók fürdő régenEgerszalók fürdő régenEgerszalók fürdő régenA készítők ezt az ajánlót írták a filmhez:

Az 1960-as évek végén Magyarországon, Egerszalókon kőolajat keresve fúrásokat végeztek. Az egyik kútból a várakozással ellentétben nem olaj, hanem nagyon jó minőségű termálvíz tört a felszínre, amit azonnal elzártak. Később egy arra járó elfordította a csapot, és a víz elkezdett folyni a világba. Aztán a környékbeliek felfedezték, és medencéket építettek a helyi TSZ segítségével. A gyógyfürdő hosszú évek alatt legendás hellyé vált, amelyet non-stop lehetett látogatni. A dohányzás és italfogyasztás korábban megengedett volt a medencékben.

Kiépített infrastruktúrája máig nincs, és néha olyan sokan vannak a medencében, hogy az újonnan érkezett fürdővendégek már nem férnek be. Sok tulajdonosa volt, de a két környékbeli település, Demjén és Egerszalók sosem tudott a tulajdonjog felett megegyezni. A fürdőnek van egy meghatározó hangulata, atmoszférája, ami szinte kultikus termálfürdővé minősíti.

A filmet ide kattintva nézheti meg.