A Hajdú Online-on arról írnak, hogy Debrecen és Hajdúszoboszló az ország legrégebbi fürdővárosai közé tartozik. Debrecenben már 1925-ben strandfürdő nyílt a nagyerdei városrészben. Sőt, később további két településrészen, a Szabadság útján és a Kerekes-telepnek nevezett részen is kialakítottak egy-egy termálvizes strandot. Utóbbi helyen egy termálfürdő mind a mai napig működik, sőt egy 250 fős kemping is tartozik hozzá.

A kerekestelepi fürdő jelenleg is az olcsóbbak közé tartozik, de a Hajdú Online szerint ez így volt régebben is. „Túl sok szolgáltatást nem tudtak nyújtani, de minden akkori igényt kielégítettek, olcsók voltak, barátságosak, tiszták, noha forró kánikulai napokon egy kicsit zsúfoltnak bizonyultak” – írják.

Mind Hajdúszoboszlóról, mind Debrecenről találni képeket a régi fotókat gyűjtő Fortepan.hu-n. Előbbiről már írtunk, Debrecen fürdős múltjáról pedig az alábbi két fotó lelhető fel a site-on. A fürdőzőket ábrázoló kép a városi strandon készült az 1930-as évek második felében. A másik fotó a leírása szerint a Nagyerdei Strandfürdőnél készülhetett valamikor az 50-es évek végén.

Debrecen Városi strandfürdő