Jó hír az osztrák termálfürdőknek, kevésbé jó a magyaroknak, hogy Ausztria stájerországi részén élők egy jelentős része belföldi üdülést tervez. Egy osztrák felmérés szerint az ott lakók 20 százaléka a tartományból sem mozdulna ki. Szintén örömmel töltheti el a stájer idegenforgalomban dolgozókat, hogy a Bécsben élők körében is ez a vidék a legnépszerűbb nyári úti cél.
A tartományon belül is a legkedveltebb régiót az úgynevezett Thermenland, magyarul termálvidék jelenti. Ez a tartomány dél-keleti, Graz-tól délre eső területét jelöli. Az elnevezés eredetét pedig az adja, hogy ez Stájerország, sőt Ausztria termálvízben legjobban ellátott vidéke.

Magyar viszonylatban ez olyan, mintha a csak Zala megyében lenne érdemi számú termálfürdőnk és ezért jobb híján azt termálvidéknek neveznénk. Az osztrák Thermenland kialakulása egyébként hasonló a magyar termálfürdők többségének a történetéhez: a múlt század közepén olaj után kajtattak a helyi geológusok, ám magyar társaikhoz hasonlóan sok esetben elszámolták magukat és „csak” meleg vizet leltek a folyékony arany helyett.
Az osztrák termálvidék legismertebb fürdői: Bad Waltersdorf, Bad Blumau (képünkön), Loipersdorf, Bad Gleichenberg és a Bad Radkersburg.