• Mi köze a Dandár Gyógyfürdő épületének Hollandiához?

  • Milyen volt az 1930-as évek wellness szolgáltatása?

  • Miért kellett hét évre bezárni a fürdőt?

Érdekes műsort készített a ferencvárosi 9 tv a Dandár Fürdőről. A műsorban Gönczi Ambrus, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény vezetője mesélt a fürdő történetéről. A cikk végén megtekinthető a teljes videó, de néhány érdekességet ki is emeltünk a műsorban elhangzottakból.

– A Dandár 1928-tól kezdve két évig épült és 1930. június 14-én adták át. Eleinte tisztasági fürdőként üzemelt. Ennek az oka az volt, hogy akkoriban sok lakáshoz nem tartozott fürdőszoba. Viszont a környék ipari üzemeiben rengetegen dolgoztak, akik igényelték a tisztálkodási lehetőséget.

– A Dandár neve ezért eleinte Népfürdő volt. Maga az épület egyébként Maróthy Kálmán tervei alapján készült. Az építész az úgynevezett amszterdami iskola követője volt, azaz azt vallotta, hogy a funkciót és az esztétikai értékeket harmóniába kell hozni. Szintén ennek az építészeti stílusnak volt jellegzetes eleme a klinkertéglás építkezés, ami Hollandiában abban az időben nagyon jellemző megoldás volt és mind a mai napig meghatározza az ottani városok utcaképét.

Dandár termálfürdő– A fürdőben fürdőkádak és egy nagyobb medence állt a vendégek rendelkezésére, de a bejárati részen fürdőfülkék is voltak, ahol előzetes tisztálkodásra nyílt lehetőség. Egy külön részlegben a férfiakat borbély, a hölgyeket pedig fodrász és manikűrös várta – ilyen volt a korabeli munkáswellness.

– A második világháború alatt néhány hónapig nem működött a Népfürdő, de szerencsére komolyabban nem sérült meg az épület a harcok során, ezért hamar újra tudták nyitni és egészen 1971-ig tisztasági fürdőként üzemelt.

Dandár termálfürdő– Viszont 1971-re már a lakásokban alapfelszereltség lett a fürdőszoba, ezért szükségtelenné vált a tisztasági fürdő fenntartása, így a gyógyfürdővé történő átalakításáról döntöttek. Az akkor már 41 éves épület azonban a vártnál komolyabb rekonstrukcióra szorult, jelentősen elhúzódott az építkezés és csak 1978-ban tudták újra megnyitni, viszont akkor már a Dandár Gyógyfürdő nevet viselte.

– Az újdonsült gyógyfürdőben egy 21 Celsius-fokos „hűtőmedence” mellett egy 36 és egy 38 Celsius-fokos termálvizes medence várta a vendégeket. Akkor még nem volt saját termálforrása, ezért eleinte egy másik fővárosi fürdőből teherautóval hordták a termálvizet a Dandár utcai gyógyfürdőbe.