• Lehetséges-e megelőzni vagy kezelni a csontritkulást gyógyvizes fürdőzéssel?

  • Milyen fürdőterápiás kezeléseket lehet alkalmazni, és milyen kezeléseket kell inkább óvatosnak lenni?

Sajnálatos módon a csontritkulás Magyarországon mintegy egymillió embert érint. A betegség szerencsére könnyen diagnosztizálható egy gyors és fájdalommentes, úgynevezett DEXA vizsgálattal. Ugyanakkor számos olyan jel és kockázati tényező is van, amire érdemes figyelni.

Ilyen tünetek közé sorolja a szakirodalom a háti és deréktáji fájdalmakat, a más okkal nem magyarázható hasi panaszokat, valamint a testmagasság csökkenését. Ezen kívül a kis traumára bekövetkező csonttörés esetén is felmerülhet a csontritkulás gyanúja. A vékony testalkat, a pajzsmirigy betegségei, továbbá a hosszan tartó szteroid és vérhígító szedés is hajlamosíthat a betegségre, azaz a kockázati tényezők közé tartoznak.

Mi a helyzet a fürdőgyógyászati kezelésekkel? Fontos megjegyezni, hogy a gyógyvizes fürdőzés önmagában nem elegendő a csontritkulás megelőzéséhez és kezeléséhez. A medencefürdős kezelés nem a csontritkulás gyógyítására szolgál, hanem a csontritkulással összefüggő mozgásszervi panaszokat, háti és deréktáji fájdalmakat, valamint izomfeszüléseket lehet vele csökkenteni.

A gyógyfürdőkben elérhető, a csontritkulás kiegészítő kezelésére szolgáló kezelések közé tartozik az iszappakolás, a gyógymasszázs, a különféle elektroterápiás eljárások, a lézerkezelés és a szénsavas kádfürdő. Emellett kiemelkedő fontosságú a gyógytorna – amely lehet száraz vagy vízi torna – mivel támogatja a csontépítő sejtek működését. Ez a kezelés fájdalomcsillapító hatással bír, az izomzat és az egyensúly fejlesztésével csökkenti az elesések és így a csonttörések kockázatát is.

Ugyanakkor vannak olyan fürdőterápiás eljárások is, amelyek különös óvatossággal alkalmazhatók ennél a betegségnél: a súlyfürdőt és a víz alatti vízsugármasszázst csak nagyon körültekintően lehet alkalmazni csontritkulásnál.

Hogyan lehet megelőzni a csontritkulást? Az orvosok szerint a megfelelő D-vitamin ellátottság, kalciumban gazdag étrend, valamint a dohányzás, alkohol-, koffein- és szénsavas üdítőital-fogyasztás mérséklése hozzájárulhat a csontritkulás megelőzéséhez. A javasolt mozgásformák közé tartozik a sétálás, a kocogás, az aerobic, tehát az, amikor a gravitáció függőleges irányban hat a testre. Az úszás és a gyógyvizes medencefürdő pedig hasznos lehet a csontritkulás okozta ízületi és izomfájdalmak enyhítésében.

Túrkeve gyógyvizes medence

Illusztráció: gyógyvizes medence a Túrkeve Termálfürdőben

Tudta, hogy egyes hazai fürdők vizének gyulladáscsökkentő hatása is van? Itt olvashat róluk.