• Ezt a videót annak is érdemes megnézni, aki gyakran megfordul az üdülőhelyen, illetve a Tófürdőben és annak is, aki még soha nem járt Hévízen.

  • Két település egyesítéséből 70 évvel ezelőtt jött létre a ma ismert Hévíz.

Egy rövid, de annál szebb videót tett közzé a népszerű üdülőhelyről a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. A videón feltűnik a Tófürdő, a környező sétány, Hévíz belvárosi része, valamint az egregyi településrész és az ottani szőlődomb is. Végül egész Hévíz látszik madártávlatból.

 

Mutatunk néhány kedvcsináló részt a felvételekből:

Hévíz termálfürdőHévíz termálfürdőHévíz belvárosHévíz egregyi városrészItt megtekintheti a teljes videót.


Néhány érdekesség Hévízről:

– Bár a tó gyógyhatása korábban is ismert volt, klasszikus értelemben fürdőhellyé 1795-től vált. Ebben az évben ugyanis Festetics György egy járható utat töltetett fel a tóig, valamint a lefolyás partján köpölyözőházat és a korabeli igényeknek megfelelő vendéglátó egységeket létesített.

– A ma Hévízként ismert város eredetileg két település – Hévízszentandrás és Egregy – egyesítéséből jött léte 1946-ban, azaz pont 70 éve.

– A tó teljes vízfelülete 4,4 hektár, körülötte pedig 33,9 hektáros véderdő található.

– A tóban az úgynevezett fehér tündérrózsa volt eredetileg őshonos, de mára kiszorult a Tófürdőből. A tó emblematikus növényét, a vörös tündérrózsát 1898-ban Lovassy Sándor, keszthelyi tanár telepítette a tóba.

– A hévízi gyógyvíz egyik különleges összetevője a radon, amely serkenti a mellékvesekéreg működését, s ennek révén gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása van.