• A buzsáki termálfürdő és a hozzá kapcsolódó kisvasút is átállt az őszi üzemrendre.

  • Szombaton a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút vonalán Kisvasúti Napot tartanak, s ebből az alkalomból számos programmal is várják az érdeklődőket.

Szeptember elsejétől új nyitvatartás lép életbe a buzsáki Csiszta Fürdőben, s ezzel párhuzamosan a Balatonfenyves és a fürdő melletti állomás között közlekedő kisvasút menetrendje is változik. A Balaton déli partjának közelében található termálfürdőben mától 9 és 18 óra között várják a vendégeket és ez a nyitvatartás lesz érvényben egészen november 30-ig.

Szintén a mai naptól kezdődően változik a Balatonfenyves és a Csisztafürdő állomás közötti menetrend is. Ez azt jelenti, hogy a három nyári hónapban napi hat vonatpár kötötte össze a balatoni települést a termálfürdővel, ami szeptembertől napi öt vonatpárra módosul. Az utolsó, Balatonfenyvesről 18:40-kor, Csisztáról vissza 19:25-kor induló vonat „esik ki”, egészen pontosan Fenyvesről csak Imremajorig jár a napi utolsó vonat.

A balatoni településről a fürdőhöz közeli állomásra a következő időpontokban indulnak a vonatok:
9:10, 11:10, 13:10, 15:10, 17:10

Csisztafürdő állomásról visszafelé pedig ekkor:
9:55, 11:55, 13:55, 15:55, 17:55

A termálfürdő továbbra is kedvező jegyárakat kínál. A napi belépő 2400 forintba kerül, 6-14 év között a gyermek jegy 1700 forint. 15 órától, a nyitvatartás utolsó 3 órájára pedig egy kedvezményes belépő is váltható 1400 forintért.

A kisvasút menetideje 35 perc, az egy útra szóló, teljes árú menetjegy ára pedig 340 forint. Viszont a hazai kisvasutak közül a balatonfenyvesire egyedüliként az országbérlet, illetve a somogyi vármegyebérlet is érvényes.

Balatonfenyves kisvasút nap

Érdemes tudni, hogy szeptember 2-án, azaz most szombaton Kisvasúti Nap is lesz a vonalon. A tavalyi eseményhez hasonlóan idén is több állomásos családi programmal készülnek, ahol kvízjáték, logikai és ügyességi feladatok várnak kicsikre és nagyokra egyaránt. A rendezvény 10 órai ünnepélyes megnyitását követően a PTE Brass Band gondoskodik a remek hangulatról a balatonfenyvesi kisvasút állomásán, majd a 11:10-es csisztafürdői vonaton.

Idén is lehetőség lesz a műhelylátogatásra, ahol megtekinthető a keskeny nyomközű járművek kiállítása is. Nem érdemes kihagyni a különböző játékokat, kvízeket, továbbá a kisvasútmodell-bemutatót sem, amelyek a család minden tagjának tartalmas programlehetőséget biztosítanak.

Természetesen a gyermekek körében igen kedvelt „tiszteletbeli mozdonyvezető avatás” ezúttal se maradhat el. Érdemes a menetrend szerinti vonatokkal bejárni a kisvasút vonalait is a nap folyamán, hiszen a nagybereki táj látványa mellett a végállomásokon Csisztafürdő és Somogyszentpál helyi önkormányzatai is színes programokkal készülnek.

Szombaton 12-16-ig a Buzsák-Csisztafürdő vasútállomáson Kara Lajos polgármester köszöntőjét követően a Bokréta Hagyományőrző Együttes műsora, Babodi László harmonikajátéka és kézműves foglalkozás színesítik a programot. A kisvasút nap alkalomból az önkormányzat egy tál finom étellel (a készlet erejéig) látja vendégül a kilátogatókat. A rendezvény helyszínén büfé üzemel majd, ahol kávé és hűsítő italok vásárolhatók.