• Bizonyos betegségek esetén ugyan szigorúan véve nem tiltott a meleg gyógyvízben való fürdőzés, azonban érdemes két fontos dologra odafigyelni.

  • Mindkettő rendkívül lényeges.

Vannak olyan helyzetek, amikor nem szabad gyógyvizes fürdőbe menni. Ezek közül néhány magától értetődő, például lázas állapot, fertőző betegség, nyílt sebek a bőrön, vagy inkontinencia. Ezen kívül, például szívinfarktus esetén fél évig, előrehaladott érelmeszesedésnél, szívelégtelenségnél, vagy aktív gyulladásos betegségek esetén is kerülendő a gyógyvizes fürdőzés – csak, hogy néhányat említsünk a tilalmi listáról.

Ugyanakkor akadnak olyan helyzetek, amikor bár nem tiltott, de azért különösen óvatosnak kell lenni fürdőzés közben. Ilyenek közé tartoznak a keringési rendellenességgel nem járó, enyhébb szív- és érrendszeri betegségek, valamint a nem túlzottan magas vagy a nagyon alacsony vérnyomás. Ebbe a kategóriába tartozik továbbá a mérsékelt tüdőtágulás, hörgőtágulat és idült hörghurut. Ezen kívül maga az életkor is kockázati tényezőnek számít, bár pontosabb meghatározás lenne az általános egészségi állapot, hiszen némelyek 80 év felett is egész fittek.

Milyen elővigyázatosságot igényelnek az ilyen helyzetek? Elsődlegesen a gyógyvíz hőfokára és a vízben tartózkodás idejére kell(ene) jobban odafigyelni. Mindenképpen a 34-35 Celsius-fokos vízzel töltött medence használata ajánlott, mivel ez a vízhőmérséklet jelenti a legkisebb terhelést a szervezet számára.

Továbbá, nem szabad megfeledkezni a fürdési idő betartásáról sem. A pontos időtartam fürdőnként eltérő lehet, de általában azt javasolják, hogy egyhuzamban ne töltsünk több mint 20-30 percet a gyógyvízben. Természetesen később, miután pihentünk egy kicsit, vissza lehet térni a medencébe.

Általában az emberek a fürdési idővel nem különösebben törődnek. Sokan hajlamosak órákat eltölteni egyfolytában a gyógyvízben, gyakran nem is a 34-35 Celsius-fokos medencében, hanem a legmelegebb vízben. Talán azt gondolják, hogy így a gyógyvíz jobban és gyorsabban kifejti hatását, pedig vizsgálatokkal igazolták, hogy a 20-30 perces fürdési idő is bőven elegendő ahhoz, hogy a gyógyvíz hatóanyagai felszívódjanak.

Vulkánfürdő gyógyfürdő Celldömölkön

A kénes gyógyvizeknek van egy különleges, orvosilag igazolt hatása is. Hogy mi ez? Itt elolvashatja.

Illusztráció: gyógymedence a celldömölki Vulkán Gyógyfürdőben