• Mutatunk négy olyan fürdőt, ahová télen is érdemes ellátogatniuk a kisgyerekes családoknak.

  • Kiszámoltuk azt is, hogy mindez mennyibe kerül.

Az év végi tanítási szünet alatt mindig fellendül a termálfürdők forgalma, főleg a két ünnep közötti időszakban. Nem véletlen, hiszen egy meleg vizű üdülőhely felkeresése akár egynapos kirándulással, vagy több napos üdüléssel összekötve is jó választás a téli hidegben.

Érdemes azonban azzal is kalkulálni, hogy a fürdők téli kapacitása sok esetben jóval kisebb, mint a nyári főszezonban. Ez a gyakorlatban általában azt jelenti, hogy főleg a gyerekek számára biztosított medencék kínálata kisebb. Összegyűjtöttünk ezért négy olyan termálfürdőt az ország különböző részeiről, ahol a téli időszakban is tágas, fedett részleget találhatunk. Ráadásul mind a négy fürdőben nagy hangsúlyt fektetnek a családbarát szolgáltatásokra.

Ez utóbbi nemcsak a gyerekek számára fenntartott medencék számában, hanem olyan extra szolgáltatásokban is megmutatkozik, mint például a baba-mama szoba, a pelenkázó, vagy éppen a játszósarok megléte. Még arra is akad példa, hogy szakképzett óvónők biztosítsanak ingyenes gyerekfelügyeletet a fürdőben.

Végül pedig kiszámoltuk azt is, hogy az egyes fürdők szolgáltatásait mekkora összegért vehetjük igénybe. A fürdőket egyébként nem rangsoroljuk, hanem ábécé-sorrendben követik egymást.

Gyula – AquaPalota

2013 utolsó napjaiban nyitották meg Gyulán az AquaPalota élményfürdőt, amivel kifejezetten a fiatalabb és családos vendégkört célozták meg. Az AquaPalotában több olyan szolgáltatás található, ami elnyerheti a gyerekek tetszését. Ott van például a nagyon jópofa kalózhajós vízágyús medence, a baba- és gyermekmedence, a négyszemélyes csúszdát pedig a szülők és a gyerekek együtt is használhatják. Mindezek mellett szárazföldi játszótér és baba-mama szoba is a vendégek rendelkezésére áll.

AquaPalota Gyula családbarátAquaPalota gyerekbarátHajdúszoboszló – Hungarospa

A legnagyobb területű hazai fürdőkomplexum a kisgyerekes családok számára is kitűnő választás lehet. Ezt egyébként a fürdő látogatottsági statisztikái is visszaigazolják: az elmúlt évben hét százalékkal emelkedett az 1 és 3 év közötti vendégkör részaránya. A téli időszakban az Aqua-Palace élményfürdőn belül található gyerekvilágot érdemes felkeresniük a kisgyerekkel érkező vendégeknek.

A gyerekvilágban bébi-anyuka medence, bébiúsztató medence, családi (állatfigurás) medence, külön bébi és gyerek csúszdák mellett játszóház, gyermekfoglalkoztató, pelenkázó, gyermekpihenő helyiség is található. Ráadásul rendszeresen tartanak különféle animációs gyerekfoglalkozásokat is.

AquaPalace Hajdúszoboszló gyerekvilágEbben a cikkben ugyan a téli időszakról van szó, de annyit azért elöljáróban érdemes megemlíteni, hogy a jövő évi strandszezontól kezdve egy újabb gyerekbarát fejlesztéssel is találkozhatnak majd a vendégek. Épül ugyanis a strandi részen két új gyermekmedence, amelyeknek az együttes vízfelülete eléri a 250 négyzetmétert.

Hungarospa gyermekmedenceSárvár – Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

Az éppen 15 évvel ezelőtt átadott fedett gyógyfürdő épületét egy folyosó köti össze a 2010 óta működő családi élményfürdővel. A fürdő építése során olyan részletekre is odafigyeltek, hogy a jacuzziból a szülők rálássanak a gyerekmedencére… A családbarát részlegben vízi játékokkal felszerelt bébimedence, csúszdás, spriccelőkapus gyermekmedence, széles családi csúszda és hullámmedence közül lehet válogatni. A játszóházban szakképzett óvónők biztosítják az ingyenes gyerekfelügyeletet (3 éves kor felett). Sőt, babakonyha, pelenkázó, játszósarok is található a tágas fürdőrészlegben.

Sárvár Fürdő családbarátSárvár családi fürdőZalakaros – Zalakarosi Termálfürdő

A lenti fotó jól mutatja, hogy a zalakarosi fürdőben milyen nagy múltja van a gyerekbarát szolgáltatásoknak. A Fortepan archívumában található felvétel ugyanis 1971-ben készült. Ekkor még csak 6 éve üzemelt a termálfürdő és szezonálisan (tavasztól őszig), mert a fedett fürdőrészleg még el sem készült, viszont gyerekmedencéjük már akkor is volt.

Zalakaros TermálfürdőMondjuk ez a fotó azt is jól szemlélteti, hogy az évek során mennyire megváltozott a gyerekbarát szolgáltatások színvonala. Ma már Vízipók-Csodapók Mesestrand néven egy 400 négyzetméteres kültéri komplexum várja a gyerekeket a nyári szezonban. A beltéri, egész évben működő gyermekvilág pedig akkora, mint máshol egy komplett fürdő.

A legfiatalabb vendégkört többszintes élménymedencékkel, vízágyúkkal, csúszdákkal várják. Külön vizes játszóteret alakítottak ki a babáknak és a tipegőknek. Mindezek mellett olyan különleges szolgáltatásokat is kínálnak, mint a gyerekbarát szauna, amit csak 40-45 Celsius-fokosra fűtenek, vagy éppen a sószoba, ahol sóhomokozó is várja a gyerekeket.

A zalakarosi fürdő melletti további érv lehet, hogy nagyon gazdag a programkínálatuk. Majdnem minden hétvégére tartogatnak olyan programokat, amelyekkel kifejezetten a legfiatalabbakat célozzák meg. Ugyan még a téli szüneti programjaikat nem hirdették meg, de a korábbi években a tanítási szünet minden egyes napjára szerveztek valamilyen szórakoztató animációs programot, kifejezetten a kisgyerekekkel érkezők számára. Valószínűleg ez idén sem lesz másként.

Zalakaros Termálfürdő családbarátZalakaros Klub OázisMennyi az annyi?

Megnéztük, hogy az említett négy fürdőben mennyibe kerül a belépő 2 felnőttnek és 2 gyereknek (3-14 év közöttiek). Értelemszerűen azt a jegytípust kerestük mindegyik fürdőnél, amivel a gyerekbarát fürdőrész is látogatható.

A gyulai AquaPalota esetében a családi belépő a két felnőtt mellett alapesetben egy gyermeket foglal magában, ezért vásárolnunk kell egy további kiegészítő jegyet. Ennek ára összességében hétköznap 13 050 forint, hétvégén és ünnepnapokon 13 530 forint. Utóbbi ár érvényes a kiemelt időszakokra is, így a 2017. december 22. és 2018. január 7. között a fürdőbe látogatók is a magasabb árral számoljanak.

A hajdúszoboszlói AquaPalace esetében is kétféle jegyár érvényes. A nyári szezonon kívül, hétfőtől péntekig olcsóbb a belépő, ez a fenti fiktív családnál 8800 forintos árat jelent. Viszont csak akkor, ha a gyerekek 7 év alattiak. Amennyiben 7 év felettiek, akkor számukra diák belépőt kell váltani, ami 1000 forinttal drágább fejenként. Hétvégén és ünnepnapokon 11 000 forintba kerül mindez, de ennél is a 7 év alatti olcsóbb jeggyel kalkuláltunk. Amennyiben egyik, vagy mindkét gyerek már elmúlt 7 éves, akkor fejenként plusz 1100 forintot számoljunk hozzá a fenti árhoz.

A sárvári fürdő esetén már könnyebb a dolgunk, mert van a kívánalmunknak megfelelő, 2 felnőtt, 2 gyermek felállású napijegy az árlistájukban, ami jelenleg 8900 forintba kerül. A fürdőnek egyébként jár egy piros pont, mert meglehetősen átlátható az árazási gyakorlatuk, náluk kell a legkevesebbet matekoznunk, hogy akkor mi mennyibe kerül és hová érvényes.

A Zalakarosi Termálfürdő esetében az – olcsóbb – alap belépővel a beltéri gyermekvilág nem látogatható, ezért komplex belépőt kell vásárolnunk. Itt megint attól függ a jegyár, hogy pontosan hány évesek a gyerekek. Amennyiben mindkét gyerek 3 és 5 év közötti, akkor kereken 9000 forint a belépő. Viszont, ha mindkét gyerek 6 és 18 év közötti, akkor 11 200 forintért válthatunk belépőjegyet.