Tavasszal kezdődött a budapesti Rudas Gyógyfürdő felújítása, amely immár a végéhez közeledik. A létesítmény homlokzata rendkívül rossz állapotú volt már jó néhány éve, ahogy a fotón is látszik.

Rudas Fürdő a felújítás előtt

A rekonstrukció célja tehát elsősorban az volt, hogy az egykori törökfürdő visszakapja az eredetihez hasonló kinézetét. A Rudas Fürdő felújításának 510 millió forintos költségét nagyrészt uniós forrásból fedezte a főváros. A homlokzaton kívül felújították a gyógyfürdő előcsarnokát, a bejáratot akadálymentesítették. Korszerűbb fűtési-, világítási- és szellőzőrendszert alakítottak ki. Javul az épület hőszigetelése is, hiszen az ablakokat thermoüveggel szerelték fel. A Rudas a felújítási munkálatok alatt is nyitva tartott.

Rudas Fürdő a felújítás után

A Rudas Fürdő 1566-1572 között épült. A létesítmény eredetileg a Zöld oszlopos fürdő nevet viselte, jelenlegi nevének eredete nem teljesen tisztázott. Egyesek szerint a kompkikötő rúdjáról nevezték el, mások szerint a rácok által a termálfürdők elnevezésére használt Rudna ilidzse kifejezésből ered.