• Pont 56 évvel ezelőtt nyitották meg a termálfürdőt Bükön és Igalon is.

  • Mindkét település életében hatalmas változást hozott a fürdő, ma már mind Bükfürdő, mind Igal gyógyhelynek számít.

Nemcsak Sárváron ünnepelhetnek fontos jubileumot a napokban, hanem a Vas megyei Bükön és a somogyi Igalon is. Érdekes módon az utóbbi két településen majdnem pontosan ugyanakkor – 1962 augusztusában – nyitották meg a termálfürdőt. Bükfürdő pontos évfordulója tegnapra esik, ugyanis 1962. augusztus 19-én adták át a fürdőt, Igalon pedig augusztus 20-án.

Ugyanakkor például Igal esetében a Somogyi Néplap archívumában keresgélve azt találtuk, hogy nem hivatalosan már korábban, augusztus 4-én birtokba vették a vendégek a fürdőt. Szintén a megyei napilap írt arról 1962 augusztusának végén, hogy az első időszakban is már özönlöttek a vendégek Igalra, augusztus 4. és 27. között 17 ezer látogató kereste fel a vadonatúj termálfürdőt.

A két település közül egyébként a termálvíz megtalálásától a fürdő megnyitásáig Bükön haladtak pörgősebben az események, bár még ez is 5 évet jelentett… 1957-ben olajkutatás közben tört fel a termálvíz Bükön. A „feltörést” itt szó szerint kell érteni, mert egy 70 méter magas vízoszlop jelezte, hogy megtalálták a vízbázist.

büki termálvíz feltöréseA kutat lezárták, majd 1960-ban újra megnyitották és a vizét egy csatornán át a közeli patakba vezették. A „termálcsatornát” pedig gyorsan fel is fedezték maguknak a környékbeliek, akik ide jártak kúrálni a legkülönfélébb egészségügyi panaszaikat. A büki fürdő induló kínálata egyébként 56 évvel ezelőtt még egy szem, félig fedett gyógyvizes ülőmedencéből állt.

Bükfürdő 1961 árokfürdőIgalon a bükinél pont tíz évvel korábban, 1947-ben bukkantak termálvízre, s itt is olaj helyett tört a felszínre a 70 Celsius-fokos víz. A kutat Igalon is lefojtották, az újbóli megnyitás pedig akkor merült fel, amikor 1961-ben a Magyar Kőolajipari Tröszttől átkerült a kút az Igali Községi Tanácshoz.

A Somogyi Néplap ezt írta annak idején az igali termálvízről:

„Az Országos Reuma- és Fürdőügyi Intézet igazgató főorvosa és az Országos Balneológiái Kutató Intézet igazgatója szakvéleményt adott a vízről. E szerint az igali meleg víz elsősorban reumás mozgásszervi betegségek gyógykezelésére alkalmas. 34-35 fokra lehűtve — szénsavtartalmánál fogva — vérnyomáscsökkentő hatása is van. Általános gyengeség, neuraszténiás, klimaxos, neuropátiás, továbbá reumatikus bántalmak, köszvény, zsába, makacs bőrbetegségek és többféle női betegség, jódtartalmánál fogva golyvás és légzőszervi megbetegedések, s ásványvízként gyomor- és bélbetegségek gyógyítására is megfelel.”

Az igali fürdő építését 1962 tavaszán kezdték el.  Ahogy korábban írtuk a termálfürdő a helyi és környékbeli települések lakosainak önkéntes munkája révén épülhetett fel, akik összesen 1600 munkaórát dolgoztak az építkezésen.

Igali fürdő a 60-as évekbenIgali Strandfürdő