• Hosszú idő óta az első szabad, korlátozásoktól mentes négynapos hétvégét tölthették el a vendégek Magyarországon.

  • A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján összesen 386 ezer éjszakát foglaltak le a vendégek ezekre a napokra.

  • Rengeteg szálláshely teltházzal üzemelt.

A Magyar Turisztikai Ügynökség közlése szerint az idei első hosszú hétvége forgalma a járvány előtti rekordévekre hasonlított. A munkaszüneti napokat a magyarok nagy része pihenéssel, kikapcsolódással töltötte. Az összes vendégéjszaka 78 százaléka belföldi vendégektől származott, és kétszer annyi vendégéjszakát töltöttek el a hazai szálláshelyeken, mint egy héttel korábban.

Az éjszakák 78 százaléka vidéki szálláshelyen realizálódott, a legnépszerűbb a Balaton, Mátra-Bükk és Budapest környéke volt. A Balaton térségében 66 ezer vendégéjszakát számolt a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ , ami az összes vidéki éjszaka 22 százaléka.

A fővárosban 70 százalékban külföldiek pihentek, akik 83 ezer vendégéjszakát töltöttek el. Legtöbben Budapestre, a Balatonhoz és Bük-Sárvár térségbe utaztak.

A kategóriák alapján a legkelendőbbek a szállodák voltak (59 százalék), majd a magán- és egyéb szálláshelyek (27 százalék), valamint a panziók (8 százalék) következtek. A szállodák között a négycsillagosok voltak a legnépszerűbbek, a foglalások 55 százaléka ezekbe irányult, őket követték a háromcsillagos (37 százalék), majd az ötcsillagos hotelek (3 százalék).

A szálláshelyek négy nap alatt összesen 6 milliárd forint bevételt könyveltek el, amelynek 31 százaléka külföldiektől, 69 százaléka pedig belföldiektől származott.

Nagy volt az érdeklődés a vendéglátóhelyek iránt is, a hosszú hétvége első három napján 10,2 milliárd forint árbevétel folyt be. A legtöbbet március 13-án vasárnap költöttek a vendégek, összesen 3,9 milliárd forintot.

Bükfürdői gyógyvízLegközelebb áprilisban, a húsvéti időszakban lehet számítani a mostanihoz hasonló, hatalmas érdeklődésre. Az eddig beérkezett foglalások alapján áprilisra eddig 1,4 millió éjszaka foglalás érkezett, de májusra is már 1,2 millió vendégéjszakát látni a rendszerben.