• A csehek tavaly 250 ezer vendégéjszakát töltöttek Magyarországon, ennek csak alig ötödét Budapesten.

  • A zömében autóval érkező cseh vendégek számára a legvonzóbb úti cél a Bük-Sárvár térség termálfürdői voltak.

  • Magyarország és Csehország kölcsönösen elfogadja egymás vakcinaigazolásait, így a turisták ugyanazon szolgáltatások igénybevételére jogosultak a másik országban, mint az ott élők.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján 2020-ban a csehek 83 százaléka nyugat-magyarországi szálláshelyeken szállt meg. A cseh utazók fele Prágából, Dél-Morvaországból és a közép-csehországi régióból érkezett hazánkba. Számukra Budapest mellett a legvonzóbb a gyógyvizéről híres Bük, Sárvár, valamint a Balatonnál Siófok, továbbá Hévíz és Zalakaros voltak. Kedvelt úti célnak számított még a nyugati országrészben a Győr-Pannonhalma térség is.

Tavaly a cseh vendégek 60 ezer éjszakát töltöttek a fővárosban, míg a kitűnő gyógyvizéről ismert Bükfürdőn 52 ezret, Sárváron pedig 42 ezret. A top 3 települést Siófok (15 ezer), Hévíz (14 ezer), Zalakaros (13 ezer) és Harkány (11 ezer) követi.

A Csehországból érkező vendégek fele hotelt választott szálláshelyül, de egyre népszerűbbek körükben a magán- és egyéb szálláshelyek is, amely annak is köszönhető, hogy egyre többen érkeznek a fiatalabb generációk (33 százalék) tagjai közül. Tavaly a Magyarországra látogató csehek többsége (45 százalék) 35-54 év közötti volt. Érdekesség, hogy a cseh látogatók 60 százaléka férfi volt.

Az átoltottság függvényében, valamint a ki- és beutazási korlátozások nemzeti és nemzetközi szintű feloldásával vélhetően a cseh turisták hasonló területi megoszlásával és intenzív jelenlétével számolhatunk idén is – olvasható a Magyar Turisztikai Ügynökség közleményében.

 

Bükfürdő meleg vizes fürdő