• A pünkösdi hétvégén a Bükfürdő Thermal & Spa szinte valamennyi medencéje fogadja már a vendégeket, de a teljes medencekínálat június közepétől vehető igénybe, ráadásul a felújított kemping nyitására sem kell már sokat várni – tudtuk meg Koós Melindától, a Büki Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatójától.

  • A fürdő környezetében is jelentős fejlesztések zajlanak, ezek közé tartozik, hogy hamarosan egy új szórakoztató központot adnak át Bükfürdőn.

  • A vezérigazgató elmondta azt is, hogy érzik-e az orosz-ukrán háború hatását és beszélt a fürdő idei jubileumáról.

– Két év után ez volt az első olyan tavaszi szezon, amikor nem voltak lezárások. Mennyire indult jól az önök szempontjából a 2022-es esztendő?

– A 2022-es év nagyon ígéretesen indult – vendéglétszámban a 2019-es évet tekintjük bázisévnek, hiszen az volt a legutóbbi teljes értékű esztendő – az év első két hónapjában a vendégforgalmunk közel azonos volt. Az orosz-ukrán háború azonban márciustól már közvetetten ugyan, de mégis jelentősen éreztette hatását. Azt tapasztaltuk, hogy a német és osztrák vendégek nem szívesen indulnak el keleti irányba, egy háborúval szomszédos országba. Tekintettel arra, hogy Bükön kiemelkedően magas a külföldi vendégek aránya, így ezt mi talán az átlagnál erőteljesebben éreztük. De bízom benne, hogy a nyári szezonhoz közeledve és a jelenleg két – a fürdővel közvetlen összeköttetésben álló szálláshely felújítása és újra nyitása után jó évet mondhatunk magunkénak.

– A járvány előtti időszakhoz képest változott akár a belföldi, akár a külföldi vendégek összetétele?

– Természetesen érezzük a turisztikai piac átalakulását. Az elmúlt két évben erősödött a belföldi vendégforgalom, a külföldiek a korlátozások megszüntetése után azonban nehezebben mozdultak. Mint említettem, az orosz-ukrán konfliktus hatása gyakorlatilag azonnal lecsapódott. A helyi szállásadóktól tudjuk, hogy nyugat felől számos foglalást visszamondtak. Hiába vagyunk itt, Magyarország nyugati felében, az ország szomszédos egy háború sújtotta területtel, és úgy tűnik, ez ellenérv az itteni pihenés ellen. Ha külföldiek, akkor Csehország és Ausztria, főleg a Vas megyével szomszédos tartományok jelentik az elsődleges küldőterületet most.

A belföldi vendégkör tekintetében egyre több a „day spa” vendégünk, akik maximum 60-80 kilométeres távolságból, egy napra érkeznek Bükfürdőre, másrészt a hosszabb tartózkodású, szálláshely szolgáltatást is igénybe vevő vendégek. Ez utóbbi tekintetében az előttünk álló időszakban dől el, mennyien választanak belföldi nyaralást, és az is, hogy az ő körükben mennyire sikerült „szem elé kerülnie” Bükfürdőnek a tavaszi – nyári PR és marketing megjelenésekkel.

A day spa-vendégkört nézve örömmel mondhatom, hogy a régió egészéből érkeznek egy-egy napra vendégek, kiemelt motivációt jelent számukra a szaunavilágunk felkeresése, gyakorlatilag nincs olyan szaunanap, amelyre ne kapkodnák el a jegyeket néhány óra alatt. Abban nincs változás, hogy kiemelt küldőterület Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye, az innen érkező vendégeinknek is kedvez a tavasszal bevezetett új nyitvatartás, amely szerint 20 órakor zár csak a fürdő, péntekenként és szombatonként pedig 21 óráig tart nyitva a szaunavilág.

Bükfürdő kinti medencék

– Hamarosan megnyitják a felújított kempinget. Itt milyen fejlesztések történtek?

– A megújult Thermal Kemping immár minden tekintetben megfelel a négycsillagos minősítésnek, egy jelentős minőségi ugrást sikerült elérnünk. Látványos a zöldítés a területen: 59 lombos fa, több mint 22 ezer cserje és 16 ezer évelő növény került az eddig is árnyékos területre, összesen 9 ezer négyzetméter a megújult gyepes felület. Tágas és kényelmes beállóhelyek kerültek kialakításra, az áram és vízellátást biztosító modern gabion oszlopokkal. Ezenkívül teljes egészében megújul az egész évben működő vizesblokkunk is. A pünkösdi hétvégén a vendégek már birtokba vehetik a kemping senior zónáját, a családi részen még folyik a munka, itt játszótér, grill kert, és kutyabarát szolgáltatások kerülnek kialakításra, összességében jelentős szintet lép a szálláshely-szolgáltatásunk.

De nem lehet a kempingfejlesztésről beszélni három másik építkezés említése nélkül, hiszen egyben tartoznak a „Bükfürdő 2021” turisztikai projekthez. A fürdő részéről a beruházás másik fele a termelőkonyha építése. A vendéglátást 2021 óta saját magunk látjuk el a fürdő területén, ezt kiszolgálandó készül a konyha étteremrésszel. Ezzel egyébként már csaknem húsz kiszolgálópontban „végződik” majd az a vendégkiszolgálás a fürdő teljes területén a fagylaltosoktól lángosbüfén át a menüétteremig és a pékségig.

A „Bükfürdő 2021” programban partner még a büki önkormányzat: a szennyvízátemelő áthelyezését valósították meg. Nem látványos, de annál fontosabb eleme volt a projektnek, hiszen gyakorlatilag megalapoz minden későbbi turisztikai fejlesztést az egész városrészen az, hogy lecserélték a szennyvízelvezető csöveket és kikerült az értékes fürdőterületről a szennyvízátemelő.

A harmadik szereplő a projektben egy magánbefektető, a beruházásban felépült Bükfürdő régi szabadidőközpontja helyén a Funcity, amely egy Közép-Európában egyedülálló szórakoztató központ. A XXI. század játékait telepítették a központba, és mozi is nyit június 3-án, ami hiánypótló attrakció Bükfürdőn. Mindez egy több mint 3 milliárd forintos turisztikai fejlesztés – és persze újabb érvek sora a bükfürdői családi nyaralás mellett.

– Mikor indul el a főszezon a fürdőben, azaz mikortól lesz elérhető a teljes medencekínálat?

– Mivel egész éves a nyitvatartásunk, az időjárás és a vendégforgalom függvényében fokozatosan, sorban nyitjuk a szabadtéri medencéket húsvét óta. A pünkösdi hétvégén szinte már valamennyi medence fogad vendégeket, de a teljes kínálat június közepétől vehető igénybe. Újdonság, hogy már május 13-án, a szokottnál egy hónappal korábban kinyitottuk a nyári bejáratot. Erre a nyárias időjárás is okot adott, de egyébként is terveztük a korábbi nyitást a fürdőfőtér kialakítása miatt.

A fürdő előtti kéthektáros területen zajlik a városrészközpont kialakítása, a büki önkormányzat sikeres pályázata nyomán 2,4 milliárd forintból. Elkerített munkaterület a fürdő előtti rész, és bár több irányból is megközelíthető a főbejáratunk, de kényelmesebb a vendégeknek a nyári bejárat felől a fürdőbe jutni.

Bükfürdő strandfürdő nyár

– Idén augusztusban lesz a fürdő nyitásának 60. évfordulója. Hogyan készülnek a jubileumra?

– Már januárban megkezdtük az évfordulós programok sorát szakmai oldalról. Számos promócióval, kisebb – nagyobb programmal, rendezvénnyel készültünk a 60 éves évfordulóra, amelyek nagy része a nyári időszakban valósul meg. A jubileum okán szeretnénk jobban „közelíteni” a helyiek felé a fürdőt: legyenek még büszkébbek a létesítményre, a 65 évvel ezelőtt feltört, egyedülálló gyógyvízre. Az is szakmai cél, hogy jobban összedolgozzunk a helyi szállásadókkal, ezért indítottuk a jubileumi évben a havi fürdőbejárást, hogy első kézből legyenek naprakészek a fürdő szolgáltatásaival kapcsolatban, és tudják invitálni a náluk szállást foglalókat a fürdőbe.

Összedolgozunk a büki művelődési házzal is: termelői piacból adunk kóstolót és zenés rendezvények helyszíne is lesz a fürdő. Szervezünk évfordulós ünnepséget és egy kiadvány készül, képes „leltár” az elmúlt hatvan évünkről. Közben az évfordulós év első negyedében számos kisebb felújítás, újítás történt már, mint a központi étterem teraszának mobil-fedése, az új teraszok a vendéglátóegységekhez, a súlyfürdő modernizálása, új szolgáltatásként a pedikűr beindítása. Ezek persze nem az évforduló apropóján történtek, de örömmel számolok be ezekről is a 60 éves büki gyógyfürdőből.