• Szétkapták a csúszdát, elvitték a padokat és a még máshol használható eszközöket, hamarosan pedig az épületeket is eldózerolják.

  • 2019-ben adják majd át az új fürdőt.

Szépen lassan, de azért halad a debreceni Aquaticum strandfürdő újjáépítése. Az építkezés megkezdése előtt a régi fürdő feleslegessé váló részeit kell elbontani, ami már kezdetét is vette a Hajdú-bihari Napló mai cikke szerint.

A napilap arról ír, hogy első körben a máshol még használható tárgyakat és eszközöket – padokat, kukákat, szegélyköveket – szállították el, valamint már szétszerelték az egyik csúszdát. Nagyobb volumenű munka lesz a régi épületek elbontása, erre már kiírtak egy közbeszerzést és napokon belül szerződést kötnek a nyertes ajánlattevővel. Úgy kalkulálnak, hogy az összes bontási munkával jövő év tavaszára végeznek, ezután kezdődhet meg az új fürdő építése.

A Nagyerdei Strandfürdő 1932-ben nyitotta meg a kapuit. A fénykorában egy-egy nyári szezonban 250-280 ezer vendég is felkereste a termálvizű strandfürdőt. Az utóbbi években azonban már kezdtek elmaradozni a fürdőzők, a mai kor igényeinek egyre kevésbé felelt meg a strand.

A Modern Városok Program keretében azonban gyakorlatilag egy új strandfürdőt építenek a régi helyére. Mindez azt is jelenti, hogy jövő nyáron a kerekestelepi lesz az egyetlen debreceni strandfürdő, ugyanis az új nagyerdei létesítmény majd csak a 2019-es szezonra fog elkészülni.

Viszont érdemes rá várni, hiszen az eddig publikált látványtervek alapján meglehetősen szép és egyedi strandfürdője lesz a megyeszékhelynek:

Nagyerdei Aquaticum Strandfürdő látványtervIlyen volt a fénykorában, 1963-ban a strandfürdő:

Nagyerdei Strandfürdő 1963-ban DebrecenFotó: Fortepan/UVATERV