• Herkulesfürdő múltjáról és jelenéről nyílik kiállítás a bukaresti Magyar Kulturális Intézetben.

  • Mindez egy olyan sorozat része, amely a Kárpát-medencei fürdőkultúrát hivatott bemutatni és népszerűsíteni.

Kósa András László igazgató elmondta, hogy a szerdán megnyíló tárlaton az intézet kiállítótereiben megidézik Herkulesfürdőt a Fortepan archív fotógyűjteményeiből származó képek segítségével. A kiállítás egy másik fontos része a herkulesfürdői építészeti örökség megmentésén fáradozó Herculane Project elnevezésű kezdeményezés önkénteseinek eddigi munkáját mutatja be.

A tárlat harmadik részét Radu Igazság egyetemi tanár és fotográfus személyes gyűjteményéből származó eredeti régi fényképek és dokumentumok teszik ki, amelyek a térség akkori életének lenyomatai Herkulesfürdőről, Ada Kaleh szigetről, Orsováról és Szörényvártornyáról.

A bukaresti Magyar Kulturális Intézet 2019-ben indította el azt a sorozatot, amely a Kárpát-medencei fürdőhelyeket mutatja be. A két testvértelepülés, Borszék és Fonyód után az egykori császárok és királyok kedvenc fürdőhelye, Herkulesfürdő következik, amelyet nemcsak mint fürdőhelyként mutatnak be, hanem az építészeti örökségre is fel kívánják hívni a figyelmet, amely az elmúlt évtizedekben igen lepusztult.

Kósa András László fontosnak nevezte, hogy az elmúlt hetekben a nemzetközi sajtó is felfigyelt a dél-nyugat-romániai fürdő épített örökségének megmentésére irányuló civil kezdeményezésre, amelynek eddigi, főleg épületkonzerválásra irányuló eredményeit a szerdai kiállítás látogatói is megtekinthetik.

A megnyitó után egy online közvetített beszélgetés következik, amelyen részt vesz Stefan Balici, a román Országos Örökségvédelmi Intézet igazgatója, Oana Chirila, a Herkulesfürdő megmentését kezdeményező Locus Egyesület alapító tagja és elnöke, valamint Géra Eleonóra történész-levéltáros, az ELTE BTK Művelődéstörténeti tanszékének egyetemi docense, a Kárpát-medencei fürdőkultúra kutatója.

Herkulesfürdő 1973-ban

Fotó: a herkulesfürdői Herkules tér 1973-ban / Fortepan