• Ennek ellenére nagyon is érdemes felkeresni.

  • A Zalakarosi Fürdő szomszédságában található dísztó egész évben ingyen látogatható.

A Balaton délnyugati csücskétől 20 kilométerre találjuk a Zalakaros Termáltó és Ökopartot. Nemcsak a zalai településen üdülőknek, hanem akár a Balatonnál pihenőknek is érdemes ide egy kirándulást szervezniük, pláne, hogy teljesen ingyen látogatható.

Zalakaroson még 2010 táján született meg az ötlet, hogy érdemes lenne a Zalakarosi Fürdő felesleges termálvize révén egy kis tavat kialakítani. Nem strandolási célú létesítményben, hanem egy dísztóban gondolkodtak. Végül egy EU-s támogatás révén valósulhatott meg a termáltó és az azt körülölelő park, amit 2015 utolsó napjaiban adtak át a látogatóknak.

Nem pusztán egy tavat alakítottak ki, hiszen mellette az erdős részen egy tanösvényt is építettek. Ezen felül a tó mellett játszótér, fitneszpark, száraz csúszda, a sekély részen vízi tipegők is találhatók. A tó két partját pedig egy híd köti össze. Nem véletlen, hogy a Zalakaros főterétől könnyen megközelíthető, közel 13 ezer négyzetméteres tavat hamar megkedvelték a turisták.

A termáltó történetének fekete napja volt 2018. május 9., amikor egyetlen éjszaka leforgása alatt elfolyt a tó teljes vízmennyisége. Mint később kiderült, a meder alatt futó betonvezeték tört el. Akkoriban jó néhány hónapig szomorú látványt nyújtott a kis tó, de 2019 nyarára helyreállították a medret és újra termálvízzel töltötték fel, majd a vízinövényeket is újratelepítették.

Zalakaros termálvizű tó

A termáltó Facebook oldalát itt találják.