• Bács-Kiskun legmagasabb vendégéjszakaszámát a megyeszékhely, Kecskemét ért el.

  • A főként a termálfürdőjük miatt felkeresett üdülőhelyek sorát Kiskunmajsa és Tiszakécske vezeti.

  • A korábbi évhez képest nagyot nőtt Lakitelek vendégéjszakaszáma.

Magyarország legnagyobb területű megyéjében egész jó a termálfürdős választék, sokan keresik fel az itteni üdülőhelyeket. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2021-es adatsora szerint 352 ezer vendégéjszakát regisztráltak Bács-Kiskun megye kereskedelmi szálláshelyei. Ez gyakorlatilag ugyanaz a nagyságrend, amit Jász-Nagykun-Szolnok megye hozott.

A vendégéjszakák számának alakulása terén hasonló trendek látszódnak Bács-Kiskun esetében, mint a többi megyénél. Azaz a két rossz év közül (2020 és 2021), azért a tavalyi jobban alakult. Ez az elmúlt esztendő esetében 18 százalékos bővülést jelent. Ezen belül a belföldi vendégéjszakák száma 14 százalékkal, a külföldieké 38 százalékkal nőtt. A 2019-es év adataihoz képest ugyanakkor még tavaly is nagy volt az elmaradás. A megye az elmúlt évben a 2019-es éjszakaszámnak a 65 százalékát hozta, a külföldi éjszakáknak pedig még csak a 47 százalékát érte el.

Bács-Kiskun termálfürdővel rendelkező települései közül Kecskemét produkálta a legmagasabb, 115 ezres vendégéjszakaszámot. Viszont azért a megyeszékhely esetében ennek egy jelentős részét az üzleti célú utazók adták. Amennyiben azokat a településeket nézzük, ahová a turisták döntő része kimondottan a termálfürdő miatt érkezik, akkor Kiskunmajsa (49 ezer vendégéjszaka) és Tiszakécske (37 ezer vendégéjszaka) a két megyei éllovas.

A lista többi szereplője közül még Lakitelek is említést érdemel, ahol 2020-hoz képest tavaly megduplázódott a vendégéjszakák száma. Az viszont érdekes, hogy külföldi vendégéjszakát gyakorlatilag alig mért náluk a KSH.

Mint minden hasonló cikknél, most is hangsúlyozzuk, hogy a KSH kizárólag a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák számát gyűjti össze, a magánszálláshelyek adatai nem szerepelnek a statisztikájukban.

Kecskemét Fürdő termálmedence

Legnépszerűbb Bács-Kiskun megyei termálfürdős települések a teljes vendégforgalom* alapján – 2021 (kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma)

1. Kecskemét 115.819
2. Kiskunmajsa 49.129
3. Tiszakécske 37.429
4. Lakitelek 14.815
5. Kiskunhalas 12.126
6. Kalocsa 7160
7. Kiskőrös 6388
8. Kiskunfélegyháza 3197
9. Dávod 1179

*Belföldi és külföldi vendégéjszakák együtt.

Forrás: Termál Online gyűjtés a KSH adatai alapján

Illusztráció: szabadtéri termálmedence a Kecskeméti Fürdőben