• Az átlagos standfürdőbelépő ára pedig 200-250 forint volt.

  • Kiszámoltuk, hogy érvényes-e még manapság a híres sör-strandjegy index.

Egy év alatt 20-30 százalékot drágultak a belépők – 22 évvel ezelőtt ezzel a hírrel indult a strandszezon. A Nemzeti Audiovizuális Archívumban találtunk egy 1996-os híradófelvételt az akkori idénykezdetről. A budapesti Palatinus Strandfürdő bejáratának képével indul a tudósítás és elég fura a mai helyzettel összevetve a kontraszt: akkor a lepukkantságával tűnt ki a fürdő, miközben a tavalyi felújításnak köszönhetően jelenleg az egyik legjobb formában lévő fővárosi fürdőnek számít.

A felvételek készítésekor a 77. szezonjánál járt a Palatinus, jelenleg viszont már a 99. idénynél, azzal jövőre ünnepli a megnyitásának századik évfordulóját. Az 1996-os felvételen elhangzik, hogy a Palatinusban az 1950-es évek végén naponta akár 20 ezer vendég is megfordult, ehhez képest a 90-es évek közepén a legnagyobb kánikulában is csak 6000 fürdőzőre számítottak. Mondanak egy érdekességet is: akkortájt minden ötödik fürdőző a kerítésen lógott be a Palatinusba, ezért az 1996-os szezonban biztonsági őrökkel próbálták kiszűrni a bliccelőket.

Elhangzik néhány fürdőbelépőár is 1996-ból. Példaként mindjárt hoznak egy nagyon drága fürdőt, méghozzá a Gellért Gyógyfürdőt. A patinás létesítmény már akkor sem volt olcsó, ami 800 forintos belépőt jelentett. „Egy átlagos strandjegy máshol 200-250 forint” – folytatják, majd megemlítik, hogy ez utóbbi két korsó sör ára, s állítólag a korábbi évtizedekre is mindig igaz volt a „két korsó sör=1 strandjegy” arány.

Az említett videót itt nézheti meg.

Palatinus Strand 1955-benIgaz-e ma is a sör-strandjegy index?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatbázisában évekre visszamenőleg megtalálható a sör ára. 1996-ban egy palack „minőségi sör” átlagára 78 forintot tett ki. A fenti tudósításban vélhetően inkább a vendéglátóegységekben kapható sörökre gondoltak, ami ennél drágább lehetett, pont 100 forint körül alakulhatott akkoriban, így tényleg stimmel a 2 sör = 1 fürdőjegy aránypár.

Mára azonban nagyon úgy tűnik, hogy használhatatlanná vált az évtizedeken át érvényes sör-strandjegy index. A KSH statisztikája szerint jelenleg egy „bolti” félliteres sör átlagára 219 forint. A csapolt sörökről nem készítenek külön statisztikát, de a Skyscanner utazási portál közelmúltban publikált adatai szerint a budapesti csapolt sör átlagár 1,06 font, azaz nagyjából 390 forint. Amennyiben ez utóbbi duplájával (780 forint) számolunk, akkor sem jön ki még egy nagyon-nagyon olcsó fürdőbelépő ára sem.

Az említett Palatinusnál maradva egy hétvégi felnőtt jegy most 3500 forint, tehát majdnem tíz sör. A jelenleg legolcsóbbnak számító budapesti strandra, a Csillaghegyire hétvégén 1200 forint a belépő, de még ez is messze van az egykori kétsörös aranyszabálytól.

(Fotó: a Palatinus Strandfürdő 1955-ben, Fortepan/dr. Horváth Miklós)