• 2003 májusában adták át a termálfürdőt.

  • A 15 éves jubileumot tortával és egy új, 202 négyzetméteres hullámmedencével ünnepelték.

Cegléden nem kőolajat kerestek, hanem kifejezetten fürdőépítési céllal fúrtak termálkutat még a 90-es években. Maga a ceglédi fürdő pedig 2003-ban nyitotta meg a kapuit, s nemrég ünnepelte ennek a 15. évfordulóját. A Magyar Távirati Iroda archívumában található hír szerint anno május másodikán nyitották meg a nagyközönség számára a fürdőt, a hivatalos avatóünnepséget pedig 2003. június 20-án tartották. Akkori áron 2,6 milliárd forintból valósították meg a fürdőfejlesztést.

A termálfürdő múlt hétvégén, gyereknapon ünnepelte meg a jubileumot. S a jeles évforduló apropóján átadták a vendégeknek az idei újdonságukat a hullámmedencét is, ami már az első napon nagy sikert aratott. A medence 202 négyzetméteres, a vize 28-30 Celsius-fokos, a mélysége pedig 1,1-1,4 méter között változik. Szűcs Ádám, a Ceglédi Termálfürdő Kft. ügyvezetője a helyi televíziónak elmondta, hogy a medence hullámszolgáltatása óránként 15-20 percig üzemel, de majd a főszezonban – a vendégforgalomtól függően – akár hosszabb ideig is működtetik.

Ceglédi fürdő hullámmedenceAhogy a fotón is látható, ez egy úgynevezett labdás hullámmedence, hasonló található például a mezőkövesdi Zsóry Fürdő tavaly átadott fedett élményfürdőjében is. A labdával történő hullámkeltés egyébként egy viszonylag új megoldásnak számít, a 90-es évek óta működtetnek ilyen hullámmedencéket.

A klasszikus rendszerű – például a budapesti Gellért Gyógyfürdőben található – hullámmedencéhez képest a fő előnye az, hogy kevesebb energiát igényel a működtetése és akár utólag is beszerelhető egy meglévő medencébe. A hátránya pedig az, hogy csak viszonylag kisebb méretű medencénél alkalmazható. Persze ez a „kisebb méret” relatív, hiszen akár a 400 négyzetmétert is elérheti a medence nagysága.

Itt megnézheti a Ceglédi Városi Televízió tudósítását az új medencéről: