• Egy japán kutatás szerint a gyógyfürdőzés gyakorisága és az alapbetegségek száma között összefüggés van a 60-85 éves korosztálynál.

  • Több fürdőlátogatás, hosszabb élet?

A gyógyfürdők látogatása kellemes időtöltés, amely enyhítheti a meglévő egészségügyi problémákat. Gyakran hallani, hogy a rendszeres fürdőlátogatás a betegségek megelőzésében is szerepet játszhat, bár ennek igazolása nehezebb, mint egy-egy gyógyvíz hatását bizonyítani konkrét betegségek kezelésében.

Azonban egy 2018-ban Japánban végzett kutatás eredményei megerősítik, hogy van kapcsolat az egészségi állapot és a fürdőlátogatás gyakorisága között. A kutatás célja az időskori gyógyfürdőzés általános hatásainak vizsgálata volt.

A felmérésben 1261 fő vett részt, 60 és 85 év közötti korosztályból, fele nő és fele férfi. A résztvevők alapbetegségeit – idegrendszeri, keringési, légzőszervi és mozgásszervi problémákat – összevetették a gyógyfürdő-látogatási szokásaikkal.

Az eredmények szerint azoknak, akik hetente legalább egyszer jártak gyógyfürdőbe, kimutathatóan kevesebb alapbetegségük volt, mint azoknak, akik csak havi egy-három alkalommal mentek fürdőbe. Az utóbbi csoportnak is kevesebb betegsége volt azokhoz képest, akik csak évi két-öt alkalommal vagy ennél is ritkábban látogattak gyógyfürdőbe.

A kutatás érdekes eleme, hogy az otthoni meleg vizes fürdőzés és a betegségek száma között nem találtak összefüggést. Ez arra utal, hogy nem csupán a meleg víznek, hanem a gyógyvíz összetevőinek is kedvező hatása lehet.

Bár a kutatás nem tér ki erre részletesen, de valószínűsíthető, hogy a gyakori fürdőlátogatás közvetett hatásokkal is bír. A gyógyfürdők, termálfürdők nyugodt környezete segíthet a stressz csökkentésében, ami jótékonyan hat a vegetatív idegrendszerre. Márpedig a stresszes életmód számos betegség kialakulásában szerepet játszik, és Japánban is gyakori problémának számít.

Cserkeszőlő gyógyfürdő

Illusztráció: gyógymedence Cserkeszőlőn

Itt olvashat egy hazai termálfürdőről, ahol 1000 forintba kerül a nyugdíjas belépő.