• Az év eddigi részében Hévíz lekörözte az összes balatoni települést a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján.

  • A tófürdős üdülőhelynek egymagában több külföldi vendége volt, mint Fürednek és Siófoknak együtt.

  • Hévíz és Zalakaros együtt a balatoni vendégéjszakáknak több mint a negyedét hozta.

  • A külföldi vendégéjszakáknak pedig közel a 40 százaléka ehhez a két településhez kapcsolódott.

A Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatok alapján a Balatonitipp.hu elkészítette a balatoni régió idei kilenc hónapjának mérlegét a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján. Ez számunkra azért érdekes, mert a balatoni régióba nemcsak a közvetlen tóparti települések, hanem olyan, a közelben lévő termálfürdős üdülőhelyek is beleszámítanak, mint például Hévíz és Zalakaros.

Azért ez szerintünk kicsit vitatható, hiszen a klasszikus balatoni települések és a „termálvizes” települések turisztikai struktúrája alapvetően eltérő, tisztább képet adna a balatoni turizmusról, ha csak a tóparti települések adataival számolnának. Kicsit így ez olyan, mintha egy kosár almára rápakolnánk két dinnyét azért, hogy többnek látszódjon… Azonban ha már így alakult, akkor így alakult, ebben az összevetésben viszont a január-szeptemberi időszakban Hévíz és Zalakaros vendégforgalma alapvetően meghatározta a balatoni idegenforgalom teljesítményét.

Balatoni strand813 ezer vendégéjszakával Hévíz volt a régió vezető települése, majd Siófok következett 686 ezer, Balatonfüred 569 ezer, Zalakaros 390 ezer vendégéjszakával. Az előző év hasonló időszakához viszonyítva a hévízi vendégéjszakák száma 7,3 százalékkal, a zalakarosiaké 6,6 százalékkal bővült, azaz magasabb volt, mint a régiós 6,3 százalékos átlag.

H. Szabó Sándor BalatonHévíz és Zalakaros együtt 1,2 millió vendégéjszakát produkált, ami a teljes balatoni vendégéjszakaszám több mint a negyede. A külföldiek által eltöltött vendégéjszakák tekintetében pedig még nagyobb Hévíz és Zalakaros súlya. A két üdülőhely együttesen a külföldi vendégéjszakáknak a közel negyven százalékát hozta. Ráadásul a külföldi vendégforgalom terén Hévíz (+3,4 százalék) és Zalakaros is (+18,6 százalék) is magasan túlszárnyalta a teljes régióra érvényes 1,1 százalékos növekedési rátát.

Hévíz TófürdőNyilván a szezonalitásban is nagy különbséget mutatnak a tóparti és a termálos üdülőhelyek. Jól szemlélteti ezt, hogy Hévíz esetében az idei leggyengébb és legerősebb hónap között bő kétszeres különbség látszik a vendégéjszakák száma tekintetében. Viszont Siófok esetében ez az arány tízszeres.