• Magyarország első csúszdaparkját spanyolok építették és 2000 nyarán adták át, amikor még a régióban sem volt hasonló létesítmény.

  • A héten indul a 25. szezonjuk.

Ma Magyarországon számos aquapark működik, amelyek közül néhány önálló létesítmény, mint például Balatonfüreden vagy éppen Mogyoródon. Sok esetben azonban ezek egy meglévő termál- vagy gyógyfürdőhöz kapcsolódnak, és szezonálisan üzemelnek. Annak ellenére, hogy ezek a csúszdaparkok elsősorban a strandszezonban és jó időben hoznak bevételt, mégis érdemes őket működtetni, mert évről évre hatalmas tömegeket vonzanak.

Bár úgy tűnhet, hogy az aquaparkok hosszú ideje részei a hazai fürdőkínálatnak, valójában viszonylag új attrakciókról van szó. Magyarországon a 2000-es évek elejétől kezdve jelentek meg a csúszdaparkok, és gyorsan elterjedtek az országban. De melyik is volt az első hazai aquapark?

Az aquapark mint „műfaj” Spanyolországból származik, ahol már az 1970-es években is több csúszdapark működött és egyből nagy sikert arattak a fürdőzők körében. A magyar turisták és turisztikai szakemberek is a spanyolországi üdüléseik során ismerkedtek meg az aquaparkokkal. Az 1990-es évek közepétől egyre több aquaparképítési tervről lehetett hallani. Például felmerült az ötlet, hogy a budapesti Pólus Center mellett is építenek egy aquaparkot, és 1996 körül sokat cikkeztek a balatonfüredi Görög Falu melletti csúszdaparkról is. Ez utóbbi végül megvalósult, igaz csak jó néhány évvel később.

Az első hazai aquapark építésének konkrét tervéről 1999 nyarán számolt be az országos sajtó. A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő vezérigazgatója, Czeglédi Gyula (Hajdúszoboszló jelenlegi polgármestere) akkor jelentette be, hogy egy „vízicsúszda-paradicsomot” alakítanak ki a fürdő strandján, amelyet várhatóan 2000-ben adnak át.

Hajdúszoboszló csúszdapark újságreklám

A sajtó akkoriban még kereste az új létesítmény elnevezését, „vízi szabadidőparknak” és „szórakoztató vízicentrumnak” is nevezték, végül az aquapark és a csúszdapark elnevezések terjedtek el.

Magyarország első csúszdaparkját 2000 júniusában nyitották meg Hajdúszoboszlón. Közvetlenül az átadást követően Czeglédi Gyula a Figyelő hetilapnak részletesen mesélt az ötlet születéséről. 1997-ben készítettek egy felmérést a látogatók körében, amelyből kiderült, hogy a vendégek több vizes élményre vágynak, mert a pezsgő- és hullámfürdő önmagában már nem elég izgalmas számukra. Ekkor merült fel az ötlet, hogy a fürdő hatalmas strandi részén bőven lenne hely egy csúszdaparknak.

Hungarospa Hajdúszoboszló csúszdapark

A tervek nagy lendületet kaptak, amikor a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő némi EU-s forrást is szerzett az aquapark építéséhez. Végül a beruházás akkori áron 290 millió forintból valósult meg a strandfürdő területén. Ez volt Közép-Kelet-Európa első csúszdaparkja, amit a kivitelező spanyol Action Park referenciamunkaként is tekintett, ezáltal később további megbízásokat szerezve a régióban.

A hajdúszoboszlói aquapark már az első szezonjában is jelentős sikert aratott. A Figyelő korabeli cikkéből kiderült, hogy a strandi vendégek 16-18 százaléka váltott kiegészítő belépőt az aquaparkba. Az első szezonban 65 millió forint bevételt reméltek, amit már augusztus közepére elértek.

Hungarospa Aquapark

Már 2000 nyarán arról beszélt Czeglédi Gyula, hogy a következő években tovább bővítik a csúszdaparkot. Ez meg is valósult, hiszen a kezdeti hat csúszdát 2002-ben újabb hárommal, 2014-ben pedig egy hatpályás extrém zónával bővítették, így jelenleg már 15 csúszdát foglal magában a létesítmény. Az aquaparkhoz sodrófolyó és élménymedence is kapcsolódik.

Az első magyarországi aquapark 2024-es szezonja nemsokára indul, ugyanis május 30-án, azaz ezen a héten csütörtökön nyitnak ki először. Május 30. és június 2. között csak délután tartanak nyitva. Június 15-től kezdődik az igazi szezonjuk, akkortól kezdve a nyár végéig a hét minden napján várják majd a vendégeket.

Hungarospa Aquapark gyerekvilág

A héten egy kis hangulatos somogyi termálstrandon is indul a szezon. Itt olvashat róluk.