• A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. minden segítséget megad a tömeges halpusztulás kivizsgáláshoz.

  • Az előzetes eredmények ismertében a társaság nem hibázott.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. 2022. április 6-án 10 óra 50 perckor szerzett tudomást a Városliget Zrt.-től a Városligeti tónál történt sajnálatos eseményről, és haladéktalanul (11 óra 30 perckor) megtörtént a Széchenyi fürdőből a tó felé áramló víz elkormányzása a közcsatornákba – olvasható a BGYH által kiadott közleményben.

Az ügy szempontjából releváns időszakban a fürdőben nem történt havária esemény. Az üzemeltetés a vonatkozó jogszabályok és belső utasítások szerint zajlott. Eszerint a kommunális szennyvizek külön bekötésen keresztül kerültek közvetlenül bevezetésre a közcsatorna hálózatba, míg a Városligeti tó felé csak a használt medencevizek kerültek bevezetésre a megszokott gyakorlat szerint. A rendszer biztosítja, hogy a használt medencevizek soha ne keveredjenek a kommunális szennyvizekkel.

A BGYH vezetése minden segítséget megad a halpusztulás kivizsgálásához és messzemenően együttműködik a kijelölt szervek, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Katasztrófavédelmi Hatóság Osztály és a Pest Megyei Kormányhivatal, Gödöllői Járási Hivatala, Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi osztály szakembereivel.

Külső, akkreditált laboratórium által azonnali (14.00 órakor) vízmintavétel történt a hatóság által kiadott vízjogi üzemeltetési engedélyben meghatározott komponensek vonatkozásában. Ezen kívül a társaság saját akkreditált laboratóriuma is bekapcsolódott az esemény kivizsgálásába és több ponton – a kibocsátási pontnál lévő kormányzó aknából, a Városligeti tó befolyónál és a Robinson étteremnél – mintavétel (14.00 órakor és 14 óra 40 perckor) történt.

A külső, akkreditált labor előzetes vizsgálati eredményeiből megállapítható, hogy a hatóság által megállapított határérték feletti kibocsátás nem történt, a BGYH által szennyezett víz nem került a tóba bevezetésre. A társaság saját laboratóriumának előzetes eredményei is és a bakteriológiai vizsgálatok is ezt támasztották alá.