• 1948-ban már kifejezetten modern fürdő működött Hajdúszoboszlón.

  • A régi felvételen feltűnik a szoboszlói gyógyvizet felfedező geológus is.

Egy 1948-ban készült hajdúszoboszlói felvételre bukkantunk a Filmhíradók archívumában. Abban az évben ugyanis balneológiai kongresszust tartottak Hajdúszoboszlón. A cikk végén megtekinthető felvételen elmondják, hogy Hajdúszoboszló már akkor is az Alföld egyik legjobb „hőforrásfürdőjének” számított.

Hajdúszoboszló 1948 fürdő„A fürdőváros a gyógyítás nagy feladatait szolgálja. Ivókútjainál, iszapfürdőjében, kádfürdőiben a gyógyulást keresők ezrei találnak enyhülést. A nyári örömök kedvelőinek napfényes strand, mesterséges hullámfürdő és számos gyermekmedence áll rendelkezésére” – mondják az akkori termálfürdőről.

Hajdúszoboszló 1948 fürdőA felvételeken látható a gyógyfürdő régi bejárata, ahogy a balneológusok megkoszorúzták Hőgyes Endre emléktábláját (hajdúszoboszlói születésű híres kutatóorvos), látható egy ivókút, az akkori kezelőhelyiségek, a korabeli fedett fürdőrész, valamint a strandfürdő is feltűnik.

Hajdúszoboszló 1948 fürdőHajdúszoboszló 1948 fürdőA filmhíradó felvételén két alkalommal is látható egy idősebb, szakállas férfi.

Pávai Vajna Ferenc HajdúszoboszlónŐ nem más, mint Pávai Vajna Ferenc, a hajdúszoboszlói gyógyvíz felfedezője, így tulajdonképpen a fürdő atyja. A felvétel készítésekor 62 éves Pávai Vajna irányításával több mint 20 évvel korábban, 1924 decemberében kezdődtek a kutatófúrások Hajdúszoboszlón. Nem jött hamar a siker, ugyanis 317 napot kellett várni, amíg eredményt hozott a fúrás és 1090 méter mélyről 73 Celsius-fokos termálvíz tört fel. Az első fürdő másfél évvel később, 1927 nyarán nyitotta meg kapuit, azaz a felvétel készítésekor 21 éves múltra tekinthetett vissza a létesítmény.