• Anno a tervezőknek is feladta a leckét a fürdőépület, ami 1975-ben megteremtette a Zalakarosi Fürdő egész éves nyitvatartásának a lehetőségét.

  • A fedett fürdőbe eleinte 10 forintba került egy napijegy és hétfőnként nem tartottak nyitva.

A Zalakarosi Fürdő már jó ideje az ország legtöbb látogatót vonzó termálfürdői közé tartozik. Ennek kapcsán talán furcsán hangzik, de a működésének az első éveiben a fürdő csak szezonálisan, kora tavasztól késő őszig üzemelt. Egyszerű magyarázata volt ennek: csak szabadtéri medencékkel rendelkeztek, nem volt fedett fürdőépületük.

Már 1969-ben elhatározták egy téli fürdő építését, de pénzhiány miatt ez a terv éveket csúszott. Végül 1973-ra sikerült előteremteni az ehhez szükséges forrást, ami akkori áron 30 millió forintot jelentett.

A legyezőszerű tetővel és nagy üvegfelületekkel rendelkező fürdőről már az első látványtervek alapján látszott, hogy jellegzetes épülete lesz Zalakarosnak. Az építkezés 1974-ben vette kezdetét. A fedett épületben gyógyvizes medencék, valamint a fürdőgyógyászati szolgáltatásokhoz kapcsolódó helyiségek kerültek kialakításra. Az építés csúszásának pedig annyi előnye is volt, hogy az eredeti tervekhez képest szauna kialakítására is jutott forrás.

Zalakaros fedett fürdő 1975

A korabeli sajtóhírek szerint egyébként a terveket készítő Zalatervnek a szauna feladta a leckét, ugyanis korábban ilyen feladatot még nem kaptak. Ezért a mérnökeik Tatára is Budapestre látogattak „szaunanézőbe”, hogy így kerüljenek képbe az újdonsággal kapcsolatban.

A kivitelezések határidejének betartása akkoriban sem ment könnyen. 1974 nyarán arról írtak, hogy 1975. augusztus 20-án lesz az átadás. Kicsit később ezt úgy pontosították, hogy elkészül ugyan augusztusra a fürdőépület, de a szaunára majd még kicsit várni kell. 1975 tavaszán már október közepi, nyáron október végi átadásról írtak, amiből végül november lett.

Zalakaros 70-es évek

Az ünnepélyes átadás pontos dátuma november 12. volt, amiről a másnapi Zalai Hírlap címlapos anyagban számolt be. Ebből derült ki, hogy a lakosság november 15-től (ami egy szombati napra esett) vehette birtokba a fedett fürdőt. S ez teremtette meg a termálfürdő egész éves nyitvatartásának a lehetőségét.

Zalakarosi fürdő 1979

1975-ös strandszezonban egyébként egy napijegy 7 forintba került, a fedett fürdő ennél egy kicsit drágább volt, ugyanis 10 forintért kínálták a belépőt. Mai szemmel nézve a nyitvatartás érdekességének számított, hogy eleinte a hétfő szünnap volt, a többi napon pedig 8-tól 18 óráig lehetett látogatni a fürdőt, de 12:30-kor egy órára bezárták a létesítményt.

Zala megye gyógyfürdőiről és gyógyvizeiről itt olvashat.