• Forró, kénes termálvízzel töltött vulkáni kráter, gőzölgő termálfolyó és az izlandi Tapolca.

  • Meglepő, hogy milyen különleges termálfürdők vannak.

Az Izlandon található termálfürdők közül általában a Kék Lagúnát szoktuk emlegetni. Ez a szigetország leismertebb fürdője, lényegében ez Izland Hévíze. Már a Kék Lagúna is egészen egyedi, különleges termálfürdő, de az ország többi részén számtalan további termálforrás is található. Ezek közül néhány csak nyáron látogatható, ugyanis a téli időszakban meg sem lehet közelíteni.

Összegyűjtöttünk néhány érdekes izlandi termálforrást, van köztük termálbarlang és olyan is, ami egy vulkán kráterében található.

Reykjadalur

A turisták számára még ez közelíthető meg a legkönnyebben, ugyanis közel található Reykjavíkhoz, a fővároshoz. Viszont még ez is azt jelenti, hogy 45 percnyi autózás után jó félórát kell gyalogolni a völgyig. Itt azonban különleges látvány fogadja a turistákat: a völgy a feltörő termálforrások gőzében úszik és egy termálvizes folyó jelenti a fő attrakciót, amiben bárki megfürödhet. Kiépített fürdőre azonban ne számítsunk, a folyóparton kell átöltözni, azaz elég nomád helyről van szó.

Reykjadalur termálforrás IzlandReykjadalur termálforrás IzlandSeljavallalaug

1923-ban épült a pusztán egy medencéből álló, elhagyatott fürdő, amit azonban előszeretettel látogatnak az erre járó turisták. A huszonöt méter hosszú és tíz méter széles medence termálvízzel van töltve. Az előbbivel ellentétben itt már egy kis öltözőépületet is használhatnak a fürödni vágyók.

Ettől függetlenül azért itt is amolyan vadfürdőről van szó, így például egy évben csak egyszer eresztik le teljesen a vizet, hogy kitisztogassák a medencét, emiatt a nyári szezon végére meglehetősen algás lehet a víz. Nos, hát ez nem a finnyás utazók célpontja, az biztos.

Seljavallalaug termálfürdő IzlandSeljavallalaug termálfürdő IzlandLandmannalaugar

Színes hegyek vidékének is nevezik ezt a környéket, ugyanis nyaranta ezerféle színben pompáznak a vulkanikus eredetű kőzetek. Itt is egymást érik a termálforrások, s vannak köztük olyanok is, amiben fürödni lehet. Ettől függetlenül ide inkább gyalogtúrákra járnak az emberek és nem annyira strandolni, pláne, hogy nyáron sok a szúnyog, télen pedig nem lehet megközelíteni.

Landmannalaugar termálforrás IzlandLandmannalaugar termálforrás IzlandGrjotagja

Izland északi részén található a Grjotagja termálvizes barlang, ami nagy vonalakban hasonló a mi tapolcai tavasbarlangunkhoz. Lazák a kőzetek, ezért itt tilos a fürdőzés. Ettől függetlenül azoknak is érdemes lehet felkeresniük ezt a termálbarlangot, akik fürdeni szeretnének, ugyanis a közelben található a Myvatn termálfürdő.

Grjotagja termál barlang IzlandVíti in Askja

Az Askja rétegvulkán 1875-ös kitörése után egy kráterben gyűlt fel a kénes termálvíz. Ide már komolyabb túrát jelent eljutni, hiszen a Víti in Askja az izlandi fővárostól majdnem 300 kilométerre található és 1516 méter magasan fekszik. Az Askjához is csak nyáron lehet eljutni, viszont a termálbarlanggal ellentétben itt már lehet fürödni, de csak ésszel, a kijelölt helyeken. A víz ugyanis kifejezetten magas kéntartalmú, egyes helyeken nagyon iszapos, néhol pedig egyenesen forró. Mindenesetre már csak látványnak sem semmi…

Víti in Askja termálfürdő IzlandVíti in Askja termálfürdő IzlandVíti in Askja termálfürdő IzlandFotók: Guide to Iceland, Flickr/Cyril, Greenzowie, Lev Glick