• 1988-ban a borravalók kapcsán készítettek felvételeket a Széchenyi Gyógyfürdőben.

  • 20 forint volt a belépő és 15 forint a kabin díja.

Egy érdekes videóra bukkantunk, ami még 1988-ból származik. A Magyar Filmhíradó egyik adásában ugyanis feltűnik a Széchenyi Gyógyfürdő. Ami látszik belőle, az alapján azért az előnyére változott a fürdő és a fürdőruhadivat… A műsorban egyébként nem turisztikai szempontból foglalkoztak a gyógyfürdővel, hanem vélhetően az akkoriban bevezetett új adózási szabályok kapcsán kerestek egy olyan szakmát, ahol a jövedelem jelentős részét adja a jatt.

Ezért a műsorban a fő fókusz a fürdő kabinosainak a helyzetén van. A megkérdezett kabinos elmondja, hogy a bruttó bére havonta 3400 forint, s ehhez jön még a borravaló. Pontosan nem árulja el, hogy ez mekkora összeg, de közel annyi lehet, mint az alapfizetése. A kabinos egyébként korábban egy gyárban volt üzemvezető, de nem jött ki a főnökeivel, ezért inkább keresett magának egy nyugodtabb állást.

Széchenyi fürdő 1988Megszólaltatnak egy fürdőigazgatónak kinéző kecskeszakállas férfit is, aki elmondja, hogy a borravaló szükségszerű, mert 3000 forint körüli havi fizetésért ilyen kemény fizikai munkára nem találnának alkalmazottakat. A kabinosoknak ugyanis komoly takarítási feladatokat is el kell végezniük. A videón elhangzik, hogy akkoriban a fürdőbelépő 20 forint volt, a kabin díja pedig további 15 forint. Plusz a borravaló…

Széchenyi fürdő 1988Széchenyi fürdő 1988Itt a teljes videó, a fürdőre vonatkozó rész 4:58-ig tart. (a videót azóta törölték)