• 1989-ben a népszerűsége csúcsán volt a Sárvári Termálkristály.
  • Legalábbis erre utal, hogy egy korabeli cikk szerint még Ausztráliában és Dél-Koreában is szerették volna forgalmazni a fürdősót.
  • A cikk végén olvashat arról, hogy mi a helyzet most a termálkristállyal.

Sárvári Termálkristály

 

Egy érdekes beszámolóra bukkantunk az archív hírek között. Közel 26 évvel ezelőtt – 1989. április 17-én – ugyanis arról írt az MTI, hogy óriási az érdeklődés a Sárvári Termálkristály iránt. Itt a régi hír teljes egészében:

Svájc, Svédország és Kanada üzleti vállalkozói megkapták saját hatóságaiktól a Sárvári Termálkristály forgalmazására az engedélyt, további hét ország arra illetékes hivatalos szervei előtt ugyancsak ott van a fürdősó árusítására vonatkozó kérelem. Az utóbbiak közül Dél-Korea, Ausztrália és Olaszország érdekelt kereskedői annyira bíznak a sikerben, hogy már az engedélyre várva nagyobb mennyiségű – több tonnányi – fürdősót rendeltek.

A világ más részeiről, így az arab országokból ugyancsak nagy az érdeklődés a termálkristályt iránt.

A hazánkban már jól ismert sárvári fürdősó elsősorban a mozgásszervi megbetegedések kezelésére alkalmas, ezen kívül jótékony hatással van az izomfáradásra, elősegíti a szervezet regenerálódását, a kondíció javítását. A sárvári termálkristály üzemet hat éve nyitották meg, várhatóan az idei év lesz az első, amikor száz tonnánál több fürdősót exportálnak.

A mindössze negyvenöt dolgozót foglalkoztató üzem idei termelési értéke eléri a 35 millió forintot. Felkészültek a megnövekedett igények kielégítésére, ezekben a hetekben felújítják a berendezéseket, egyben bővítik az üzem kapacitását.

Közben több hazai klinikán és kórházban folytatják a kísérleteket a fürdősó alkalmazására, s ezek elsősorban a nőgyógyászati panaszok, a krónikus sebfájdalmak és a bőrbetegségek esetében biztatóak.

Február elején készítettünk egy interjút Vancsura Miklóssal, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő ügyvezető igazgatójával. Kérdeztük a termálkristályról is. Elmondta, hogy amikor felszámolták a fürdősó gyártóját, akkor megvásárolták az elfekvő sókészletüket, ebből viszont már csak egy kisebb mennyiség maradt. Az egykor oly népszerű Sárvári Termálkristály így már sem a klasszikus dobozos, sem kádfürdő változatban nem elérhető.

fürdősóA jó hír viszont az, hogy a fürdő fejlesztési tervei között szerepel egy mélyfúrású kút létesítése, aminek révén egyszer újra elkezdődhetne a termálkristály előállítása.