• Akkor még 7 forint volt egy felnőtt napijegy a fürdőbe és újdonságnak számított a fedett részleg.

  • Régi reklámfilmen tűnik fel a zalakarosi fürdő.

A YouTube-on található a lejjebb görgetve megtekinthető, 1977-ben készült rövid film Zalakarosról. Sajnos nem túl jó minőségű a felvétel, de azért így is érdekes látni, hogy mennyire más volt annak idején a termálfürdő. A videó elején feltűnik a strandi rész, a jellegzetes fedett épület, valamint egy-két gyógyászati kezelést is bemutatnak.

„Zalakaros ma az ország legfiatalabb, télen is látogatható gyógyfürdője” – hangzik el a felvételen. A téli működést azért hangsúlyozzák ennyire, mert ez akkortájt még újdonságnak számított. A fürdő ugyanis 1964-ben nyitotta meg a kapuit, viszont 1975-ig csak április közepétől október végéig tartott nyitva. Az egész éves működés lehetőségét az 1975 utolsó hónapjaiban átadott fedett fürdő teremtette meg, s a gyógyászati kezelőhelyiségek is ekkor létesültek.

A videón a korabeli turisztikai infrastruktúrából is kaphatunk némi ízelítőt. Feltűnik a kemping és a Hotel Termál épülete, ami egész évben várta a vendégeket. A zalakarosi fürdőben egyébként ekkor már egy szauna is működött, külön merülőmedencével, ami akkoriban hatalmas újdonságnak számított.


A felvételen ez nem szerepel, de 1977-ből – egy régi útikönyvnek köszönhetően – vannak jegyáraink is. Akkoriban egy felnőtt belépő 7 forintba, a gyermekjegy 3 forintba került. Olykor szerveztek éjszakai fürdőzést is, – 20 és 23 óra között – a belépő ilyenkor 15 forintba került, a szauna használati díja pedig 20 forint volt.

Zalakaros 70-es évek

A zalakarosi gyógyvíz hatásáról itt olvashat.

Fotó: Fortepan /Karabélyos Péter