• Kikapcsolódás, az egészség megőrzése és a gyógyulás szempontjából is jó dolog rendszeresen fürdőbe járni.

  • Érvek a fürdőlátogatás mellett.

A víz alapvető lételemünk, fogyasztása elengedhetetlen az életben maradáshoz. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy abban az esetben is számos pozitív élettani hatással rendelkezik, ha fürdőzünk benne. A Víz Világnapja alkalmából a termalfurdo.hu összegyűjtötte azt a 10 okot, amiért érdemes legalább egy hónapban egyszer ellátogatni egy fürdőbe.

Mezőkövesdi Gyógyfürdő1. Ellazulás és stresszoldás
Használjuk ki a víz relaxációs hatását, a pezsgőfürdő izomlazítását, vagy a víz felhajtóerejének az ízületekre gyakorolt pihentető élményét. A fürdőzés tökéletes stresszoldó, sőt ha a szemünket is becsukjuk, még az is elképzelhető, hogy egy rövid időre megszűnik a külvilág.

2. Természetes gyógyulás
Az ország 80 százaléka alatt található termálvízkészlet, amely a mennyisége mellett, minőségi szempontból is egyedülálló. Sehol máshol a világon nem található ilyen magas hőmérsékletű és egyben ennyi különböző betegség kezelésére, megelőzésére alkalmas termál- és gyógyvíz. Gyógyvizeinkben történő fürdőzés különösen hatásos, természetes terápiaként alkalmazható mozgásszervi megbetegedések esetén és rehabilitációs programok részeként.

3. Aktívan is eltölthetjük az időt
Aki nem rajong a meleg termálvízben történő ücsörgésért, annak sem kell lemondania a víz előnyeiről. Az úszás mellett számos egyéb mozgásforma létezik, ami vízben végezhető. Mit szólna egy csoportos aquafitneszhez, aqua jogginghoz, esetleg víz alatti masszázshoz, vagy Kneipp-taposóhoz?

4. Budapest a világ fürdőfővárosa
A város területe alatt 118 forrás található és nincs más olyan főváros a világon, ahol 6 történelmi gyógyfürdő is működik. A budapesti fürdők sokáig nyitva tartanak, így egy stresszes munkanap után is meglátogathatjuk bármelyiket, ha relaxálásra vágyunk.

Széchenyi Gyógyfürdő5. Körülvesz a történelem
Az országban több mint tíz, jelenleg is üzemelő műemlékfürdő van, amelyekből jó néhány még a 16. századból, a török megszállás alatti időkből származik, de nagyon impozáns épületek maradtak ránk a 20. század elejéről is. Ezekben a fürdőkben könnyen magával ragad a történelem, izgalmas megismerni azt is, a régi időkben milyen fürdőzési szokások voltak, miként és milyen célra használták ugyanezeket a fürdőket akkoriban.

6. Egyedülálló természeti környezet
Csodás épített fürdőink mellett lehetőségünk van igazán egyedi természeti környezetben is fürdőzni. Látogassunk el a világ legnagyobb biológiailag is aktív természetes termáltavához, a Hévízi Gyógytóhoz, bolyongjunk a Miskolctapolcai Barlangfürdő járataiban, vagy gyönyörködjünk az egerszalóki sódomb mészkő medencéiben.

Hévíz termálfürdő7. Találkahely, ahol mindenki egyenlő
A fürdők vonzerejéhez mindig hozzátartozott a közösségformáló szerep is. Sokunk számára a fürdő egy olyan hely, ahova baráti találkozót, randit szervezünk, és nyugodt környezetben beszélgethetünk ismerőseinkkel az élet nagy dolgairól. Éljünk bármilyen társadalmi életet a fürdőben, egy biztos, fürdőruhában mindenki egyenlő.

8. Fürdőzés és gyógyulás kedvezményesen
A gyógyfürdőkben a gyógyászati szolgáltatások – és a belépőjegyek is – a társadalombiztosítás támogatása révén lényegesen olcsóbban vehetők igénybe. Sokan nem tudják, de az OEP által támogatott kezelések igénybevételére minden taj kártyával rendelkező magyar állampolgár jogosult. Évente két támogatott kúra kérhető, amit szakorvos ír fel.

9. Minden hónapban máshol
Magyarországon több mint 90 gyógyfürdő és csaknem 200 termálfürdő található, rendkívül változatos vízösszetétellel. Ez azt jelenti, hogy lakjunk bárhol is az országban, az otthonunk 100 km-es körzetén belül találunk annyi fürdőt, hogy az év minden hónapjában másikat tudunk kipróbálni.

Zalakaros légi fotók10. Élmények minden mennyiségben
A fürdőkben sokak szerint az a legjobb, hogy nem csak fürödni lehet. Aki megunta a teste áztatását, az felforrósodhat a gőzben vagy a szaunában, sétálhat a Kneipp-taposóban, kipróbálhatja a csúszdákat vagy ellazulhat egy kellemes masszázson. Legtöbb fürdőnk gondoskodik arról, hogy egy teljes napot is el tudjunk tölteni unatkozás nélkül.

A termalfurdo.hu azt ajánlja, hogy egészsége megőrzésének érdekében, mindenki legalább havonta egyszer látogasson el egy fürdőbe. A fürdőzés segítségével javítjuk az életminőségünket, illetve könnyebben megőrizzük testi-lelki épségünket.

A cikkben szereplő légi felvételeket – mezőkövesdi Zsóry Fürdő, a Hévízi Tófürdő és a Zalakarosi Termálfürdő – H. Szabó Sándor készítette.