• Szeptember közepén bezárják a Dagály Fürdőt, ami 68 évvel ezelőtt nyitotta meg a kapuit.

  • A budapesti strandfürdők közül a Dagály vonzotta a legtöbb vendéget.

1948. szeptember 4-én nyitották meg a Szabadság Strandfürdőt, ami előbb a népnyelvben, majd hivatalosan is a Dagály Fürdő nevet kapta. A jövő évi vizes világbajnoksághoz kapcsolódó építkezések miatt azonban idén szeptember 18-án bezárják a Dagályt, azaz a fürdő 68 év és két hét után fejezi be a működését – legalábbis egyelőre. Egyes hírek szerint a világbajnokság után felújítva újra megnyitják, de erről hivatalosan még nem közöltek semmit az illetékesek.

Miután a Dagály Fürdő mellett van a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. központja és ügyfélszolgálata is, ezért ezeknek az elérhetősége is megváltozik. Az ügyfélszolgálati iroda augusztus 22-től a III. kerület, Bécsi út 126-128. szám alatti Kiscelli Irodaházban lesz elérhető. A BGYH központja pedig augusztus 29-én a III. kerület, Szőlő utca 38-40. szám alá költözik.

A Fortepan archívumában található a lenti, 1960-ban készült fotó, amelyen a Népfürdő utca látható, balra a Dagály épületével.

Dagály fürdő1969-ben a nyári kánikula idején készült a lenti kép. A fővárosi strandfürdők közül hosszú éveken át a Dagály vonzotta a legtöbb vendéget.

Dagály fürdőEgy 1980-ban készült felvétel a Dagályról.

Dagály fürdőA legutóbbi időkig pedig így nézett ki a fürdő:

Dagály fürdőDagály fürdőDagály fürdőDagály fürdőDagály fürdőDagály fürdőDagály FürdőFotók: Fotepan / UVATERV, Urbán Tamás, Magyar Rendőr (fekete-fehér képek); BGYH Zrt.