• Nem erős a víz sodrása, ezért gyakorlatilag előképzettség nélkül is bárki részt vehet a hévízi kenutúrákon.

  • Már csak március közepéig van erre lehetőség.

A Hévízi-tó felesleges termálvizét egy nagyjából 10 méter széles csatorna vezeti el és a víz 13 kilométer után a Zala-folyóba ömlik. Ezen belül a hévízi zsiliptől a Fenékpusztáig tartó 9,5 kilométeres szakaszon vízitúrákat is tartanak. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park csak december eleje és március közepe közötti időszakban engedélyezi ezeket a túrákat, ezért még bő egy hónapja van azoknak, akik részt vennének egy ilyen különleges túrán.

Egyébként évről évre többen kenuznak végig ilyentájt a termálcsatornán. Ez nem meglepő, hiszen a víz sodrása nem erős, maga a túra átlagos kondícióval teljesíthető, nem szükséges hozzá különös előképzettség. Kitűnő családi program lehet, hiszen gyerekekkel is útnak lehet indulni.

A termálvíznek köszönhetően a lefolyó vize soha nem fagy be. A zsilipnél általában télen is 20 Celsius-fok közüli a víz, de a legnagyobb zimankóban sem hűl 18 Celsius-fok alá.

Naponta legfeljebb 250-en vehetnek részt a Hévízi-csatornán rendezett vízitúrákon. Kötött az útvonal, azaz csak Hévíztől indulva Fenékpuszta irányába lehet haladni, továbbá 9:30 és 12:00 között kell nekivágni az útnak, ami 2,5-3 órát vesz igénybe.

Hévízi kenutúrákat többen is szerveznek, így egészen különböző lehet, hogy milyen szolgáltatásokat foglal magában a vízitúra. A felszerelést is tartalmazó programok ára általában fejenként 5-6000 forint körül mozog.

A közelmúltban a Hévízi Televízió készített egy riportot a vízitúrákról, érdemes ezt a videót is megnézni: