• Mi a közös Fábry Sándorban, T. Danny-ben és a Hunyadi könyvek szerzőjében, Bán Jánosban?

  • Erre a válasz: a KeszthelyFest, amit idén július 6. és 9. között tartanak.

Idén a KeszthelyFest csatlakozhatott a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz, így az EKF kulturális sokszínűséget támogató szellemiséghez szorosan kapcsolódva nagyon változatos kulturális rendezvényeket kínál: a különböző zenei stílusok, a gasztronómia, a humor, az irodalom, a történelem, az állatvédelem, valamint a divat egytől-egyig szerves részét képezik a rendezvénynek.

Ezen különböző műfajok vegyítésével az a szervezők célja, hogy az ingyenes rendezvénysorozat minden korosztálynak, a helyi lakosoknak és a turistáknak is egy igazán sokoldalú, szórakoztató és maradandó élményt nyújthasson.

A fesztivál nyitónapja az idei évben csütörtök lesz, így egy nappal tovább élvezhetjük a fesztiváli hangulatot. A fesztiválnyitó örömzenét a Happy Dixieland Band szolgáltatja, akik a Festetics-kastélytól egészen a Fő térig viszik a dallamot. Vasárnap pedig ugyancsak menetzenével, méghozzá a Boombatucada dobelőadásával zárják a KeszthelyFest-et.

A nagyszínpadot a négy napos rendezvény során olyan népszerű előadók szántják fel, mint a Csík zenekar és Presser Gábor, az Első emelet, Szikora Róbert és R-go, a Dirty Slippers, valamint T. Danny. De mivel egy parádés fesztiválról nem hiányozhatnak a DJ-k sem, ezért a pénteki napot az idén 20 éves Erős vs. Spigiboy, a vasárnapot pedig Hamvai PG zárja majd a nagyszínpadon.

Napközben sem kell nélkülözni a DJ-ket, hiszen a sétáló utcai színpadon Dj Dorián, SomX, Németh Tamás & Paul Jr., DEViiS, NRgee és Dj Ati szolgáltatják a zenei aláfestést.

Keszthely Fest fesztivál

2023-ban a fesztivál partnere és támogatója a Viviera Beach lesz. Ennek az együttműködésnek köszönhetően a fiatalok külön programokat kapnak a fesztiválon belül. Pénteken a Vivera Beach önálló, Fő téren található színpadára érkezik Dr. Brs, Krisz Rudi és KKevin. Szombaton pedig Elektra, Regán Lili és Purebeat alapozza meg a hangulatot. Emellett a Viviera Beach Balaton-parton található bázisa külsős helyszínként funkcionál majd, ahol belépőjegyes programokkal, többek között a Bagossy Brothers Company koncertjével és Lights!Off fesztivállal várják a bulizni vágyókat.

A Várkertben olyan széleskörű programokkal várják a családokat, amik közül a kicsik és nagyok is bőségesen tudnak válogatni. Az egészségtudatosság jegyében a családoknak mentes főzősarkot is felépítenek, ahol Herczeg T. Andrea és Vágó Piros rádiós műsorvezető készít majd mentes, de ízben csodás ételeket. Nem kell messzire mennie azoknak sem, akik kutyusokkal és cicákkal szeretnének találkozni, vagy adományoznának a zalai állatvédelmi szervezeteknek. Szombaton pedig még Látrányi Orsi okleveles tréner is velünk tart, hogy interaktív foglalkozást és beszámolót tartson a felelős állattartásról, és beszámoljon a mentőkutyák és vakvezető kutyák kiképzése során szerzett tapasztalatairól.

Természetesen a legkisebbekre is gondoltak, és nekik is ugyanolyan teljes értékű programokat kínálnak, mint a családok valamennyi korosztályának. Pénteken a Brumi Bandi Band, szombaton Ribizli bohóc, valamint Farkasházi Réka és a Tintanyúl, vasárnap pedig az Iszkiri zenekar várja a gyerkőcöket a Várkerti Zsibongóba. De az arcfestés sem maradhat ki a gyerekprogramok közül. Csütörtökön és pénteken pedig a legbátrabbak még a sziklamászást is kipróbálhatják.

Az idei KeszthelyFest az irodalom szerelmeseinek is kedvez, hiszen új helyszínünen, a Pethő udvarban három pódiumbeszélgetésre is sor kerül. Elfogadta a meghívást Bán János író-újságíró, média szakember, a Hunyadi regénysorozat szerzője; Piroch Gábor világhírű kaszkadőr, a Hollywoodland című könyv írója; illetve Limpár Imre szakpszichológus is.

Velük Hegedüs Éva felelős szerkesztő, műsorvezető fog beszélgetni. Továbbá, a Pethő udvarban egy történelmi tematikájú, illetve egy filmekre összpontosuló kvízre is benevezhetnek az érdeklődők. De a helyszínen az olasz kultúra és zene is előtérbe kerül, hiszen pénteken kerül megrendezésre a KeszthelyFest(a) Italiana programelem. Itt zenés, beszélgetős programok mellett, többek között szó lesz arról is, hogy a Festetics családban, miért tanultak olaszul.

A Festetics-kastély tökéletes helyszínnek bizonyult arra, hogy a divat világába is elkalauzolhassák a KeszthelyFest látogatóit. Szombaton Schiffer Miklós nemzetközileg ismert divat- és stílustanácsadó meséli majd el az érdeklődőknek, hogy hol is helyezkedik el hazánk a divat palettáján. Vasárnap pedig Bódis Boglárka és Cakó Kinga divattervezők divatbemutatóját, és az ő káprázatos ruháikat csodálhatják meg a látogatók. A kastélyban lép még fel Fábry Sándor is, akinek előadására olyan nagy volt az érdeklődés, hogy szinte pillanatok alatt beteltek a helyek.

A KeszthelyFest alkalmából a Keszthelyi Televízió is élő adással, BalatON című műsorával jelentkezik be a Balaton-partól. Ezért, akik úgy döntenek, hogy a Balaton-parton töltik a szombat délutánt, itt is becsatlakozhatnak a fesztivál hangulatába.

A képzőművészet helyi képviselői, Agárdi Olivér Attila, Burucs Szabolcs, Gécseg András és Horváth Csongor Gergő is kint lesznek a helyszíneken, hogy festményeken örökíthessék meg a KeszthelyFest legemlékezetesebb pillanatait.

Ahogy azt a korábbi években a fesztivállátogatók megszokhatták, a helyi zenekarok, előadók, borászok, éttermesek is részesei lesznek a KeszthelyFest-nek. Szintén újdonság, hogy a már megszokott ízek mellett az ételallergiásokra is gondolunk, így a kitelepülő gasztro kínálatban glutén- és laktózmentes finomságokat is találnak az arra érzékenyek.