Az ízületeink rendkívül bonyolult csontkapcsolódási módok, melyek lehetővé teszik a végtagjaink számára a mindenféle irányú mozgást. A legismertebb ilyen részeink a vállak, a könyök és csukló, a csípőnk vagy épp a térdünk és bokánk. Mivel összetett képletek, ezért elég sérülékenyek is, pláne, ha valakinek hajlama van rá, például mert lazák az ízületi szalagjai.

Az úszás, a gyógyvizek felkeresése az egyik módja annak, hogy sajgó ízületeinket megpihentessük, regeneráljuk, de emellett még további tippeket is adunk védelmükben, és a bántalmak megelőzésére.

Miért olyan sérülékenyek az ízületeink?
Az ízületeink olyan csontkapcsolódások, amiben porcok, ízületi szalagok, az ízesülő csontvégek vesznek részt, az ízület belsejében pedig ízületi folyadék biztosítja a súrlódásmentes mozgás. Az egészet belülről még egy rostos tok is védi, tehát nagyszámú szöveti elemet tartalmaznak.

Ha az ízületek bármelyik részes sérül: törik a csont, szakad a szalag, leválik a porc vagy fertőzés lép fel a folyadékban, akkor elhúzódó és fájdalmas gyógyulással kell számolnunk. Az ízületi bántalmakat okozhatja megerőltetés, sportsérülés, baleset, rossz mozdulat vagy bakteriális felülfertőzés illetve autoimmun betegségek.

Ha az ízületeink nem működnek megfelelően, azonnal korlátozottak leszünk a mozgásunkban, részlegesen vagy teljesen, és sajnos elég sokáig tart a regenerációjuk, épp ezért jobb megelőzni a bajt!

3+1 tipp, hogy megelőzzük az ízületek sérülését

Ízületeink védelmében belső és külső tényezők is fontos szerepet játszanak. Nézzük most ezeket!

1. Tápláljuk ízületeinket megfelelően

25 éves kor felett a szervezetünkben fokozatosan csökken a kollagén és hialuronsav termelés, amelyek az egyik legfontosabb hatóanyagok a mozgásrendszerünk védelmében. A kollagén olyan fehérje, amely a szervezetünk szöveteinek 80%-át kiteszi, ott van a szemünktől kezdve, a bőrünkben, a belső szerveinkben és a porcokban, csontokban is. Mivel egy idő után természetes úton lassabban pótlódnak és szintetizálódnak, gondoskodnunk kell, hogy külső forrásból vigyük be őket. A kollagén pótlására nagyszerű lehetőség egy ízletes kollagén ital vagy por, kollagén kapszulák és persze az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása (húsok, belsőségek).

Ha táplálékkiegészítő mellett döntünk, a kollagén mellett oda kell figyelni az MSN, glükozamin és kondroitin pótlására is. Általában olyan ízületvédő készítmények érhetőek el a drogériákban, patikákban, melyek ezeket komplexen tartalmazzák.

Fontos a vitaminbevitel, hiszen pl. a C-vitamin segíti a kollagén hasznosulását. Mellette a D-vitamin kiváló csonterősítő, és mindkettő tunningolja az immunrendszert is.

2. Mozogjunk tudatosan

Mozogni jó, és mozogni kell, még akkor is, ha fennáll a sérülés veszélye, sőt akkor is, ha már megtörtént. A testünk ugyanis mozgásra lett tervezve, a sport vagy bármilyen testgyakorlat fokozza az ellenálló képességet, stimulálja az egészséges hormontermelést és karbantartja az ízületeket. Nem véletlenül ajánlja a legtöbb szakember is azt, hogy a sérülés után a lehető leghamarabb meg kell kezdeni a mozgásos rehabilitációt, tehát a túlpihentetés egyáltalán nem biztos, hogy eredményes.

Választhatunk intenzív sportokat is, ha egészségesek vagyunk és bírjuk a terhelést, de ha óvni kell mozgásszervrendszerünket, akkor a nyújtó és lazító gyakorlatokat is tartalmazó lassabb mozgásformák ajánlottak, mint a jóga vagy a pilátesz.

Ami nagyon fontos, hogy mozgás előtt mindig melegítsünk be, lehetőleg az egész testet, ne csak az érintett részeket. A bemelegítés felkészíti az izmokat, ízületeket a mozgásra, ugyanakkor a légzőrendszer és a keringési rendszer is felkészül a fokozott igénybevételre.

A bemelegítés tartalmazzon lassú, átmozgató mozdulatokat, intenzitása ne legyen túl erős. A bemelegítéshez manapság használatos kiváló eszköz pl.az SMR henger, másnéven habszivacs henger. Ez az eszköz a levezetésben, nyújtásban is segítségünkre lehet, amikor az igénybevett izomcsoportokat és a fasciát (test hártyarendszere) átmasszírozzuk vele.

3. Kényeztessük ízületeinket

Testünknek legalább akkora szüksége van a pihenésre és az újratöltődésre, mint magára a mozgásra. Az izmok, ízületek a sport során kapják meg a stimulációt, de a pihenés fázisában fejlődnek, gyarapodnak.

Látogassunk el szaunába, infraszaunába, kényeztessük magunkat termálvízben, gyógyfürdőkben.

ízületi fájdalom

+1. Előzzük meg bajt terápiával

Sokan csak akkor fordulnak szakemberhez, ha már megtörtént a baj, vagy nagyon fáj valamijük, jelentkeznek a derékbántalmak, fáj a válluk, merev a nyakuk. Pedig, ha időben felkeres az ember egy terapeutát akkor egyrészt elkerülheti a sérüléseket és a betegségek kialakulását, másrészt kevesebbszer kell elmennie és olcsóbban is ússza meg ezáltal a kezeléseket.

A legtöbben szenvednek valamilyen mozgásszervi ártalomtól, aminek hátterében manapság leginkább a helytelen testtartás és az ülő életmód áll. Egy jó gyógytornász, gerinctréner vagy manuálterapeuta pár alkalommal megtanítja a helyes tartást, visszaállítja a megfelelő izomkontrollt és helyrerakja a nem megfelelően álló/mozgó részeket. Ezután már az elsajátított gyakorlatokat otthon is alkalmazhatjuk megelőzés céljából.