Nem csak masszázs szalonba lehet járni masszázsra. Némi kézügyességgel otthona kényelmében is masszírozhat. Mire van szüksége az ügyes kezeken és a masszírozási kedven kívül?

Mire van szükségünk az otthoni masszázshoz? A masszázs során fontos, hogy a kezek az izmokon megfelelően csússzanak. Ezért használunk masszázstermékeket. A masszázsolajok a legnépszerűbbek, de otthon praktikusak a masszázsemulziók, krémek, illetve gélek is.

Masszázs olajok
A masszázsolajoknál ásványi és növényi olajok közül választhatunk. Az ásványi olajok alapja a kozmetikai paraffin. Az ásványi olajok sokáig kitartanak, nem romlanak el, kiváló csuszamlással rendelkeznek és kis mennyiség elegendő a masszázshoz.

A növényi olajokat növényi részekből, magvakból vagy diófélékből nyerik. Különböző állagúak, hígabbak és sűrűbbek. Néhány keverhető és több olaj kiváló tulajdonságát felhasználhatja a keverékben. A masszázsolajok esetében bízzon a neves gyártókban, hogy a bennük található olajok és egyéb összetevők (illóolajok, illatanyagok, gyógynövény-kivonatok) ne legyenek egészségre ártalmasak és a lehető legtisztábbak legyenek.

Masszázs emulziók
Az emulziók ásványi olaj és krém keverékei. Nem olyan zsírosak, mint maga az olaj, de nagyon jó masszírozni velük és a masszázs után könnyen lemoshatók a bőrről. Az emulziókat általában melegítő, illetve ellenkezőleg hűsítő vagy regeneráló anyagokkal dúsítják. Ezek nagyon gyorsan bejutnak a szövetekbe és a masszázsnak kifejezetten jobb hatása van.
Az emulziók azonban alkalmasak sportolás vagy nagyobb fizikai megterhelés utáni gyorsabb frissítő és regeneráló masszázsokhoz.

Hogyan tanuljunk meg masszírozni
Nem kell azonnal elvégezni szakmai tanfolyamot. A masszázsiskolák otthoni masszázs tanfolyamokat is kínálnak laikus masszázshoz. Elmagyarázzák Önnek, hogyan kell masszírozni, milyen mozdulatokat kell alkalmazni és az ellenjavallatokat – azaz milyen helyzetek és fizikai feltételek azok, amelyek kizárják a masszázst.

Ma már az internet is számos utasítást kínál a masszázshoz. A masszőrtől is tanulhat, ha odafigyel a hátán végzett mozdulataira. Ami azonban nagyon fontos, és egyetlen iskola sem tanítja, az a masszázs érzése, az empátia és az emberi test tisztelete. Ez kell, hogy önben legyen. A jó masszázs több, mint technikailag helyes mozdulatok összessége.

masszázs olaj

A lehető leggyakrabban masszírozzunk
Sajnos a jelen tele van stresszel és leggyakrabban az embereknek fáj a háta – a deréktáj és főleg a nyak, ahol az izmok összehúzódnak és fájnak a stressz hatására is. A nyak jól masszírozható ülő helyzetben. Hüvelykujjal szorító és körkörös mozdulatokat alkalmazhatunk (próbálkozzunk a gerinctől távolodni), a vállat és a nyakat határozott mozdulatokkal simítjuk a fülek alatt és a nyak mentén a vállak felé.

Használhatunk fotelt vagy egy széket a nyak masszírozására. Ha rendszeresen szeretné masszírozni az egész hátát vagy a lábát, gondolja meg a masszázságy vásárlását. Nem csak otthoni masszázsokhoz használhatja, hanem ha rendszeresen hív mobilmasszőrt otthonába.

Hát- és lábmasszázs esetén az a legjobb, ha az ember ellazult nyakkal hason fekszik és probléma nélkül lélegezik. Nem alkalmas hanyatt feküdni, oldalra hajtott fejjel. Ekkor a hát izmai nem egyformán feszítettek és ellazultak. Az ilyen masszázs több nehézséget okozhat, mint hasznot.

Ne felejtse el a légkört
Jól kiszellőztetett helyiség, gyertyák, csend, meleg, kellemes lassú zene. Így képzeli el a masszázst, ugye? Szánjon elegendő időt a masszázsra és teremtsen kellemes, pihentető légkört zavaró hatások nélkül.