• Az utazás múltjával társadalomtörténeti szempontból foglalkozó nyári konferenciát szervez a Magyar Történelmi Társulat.

  • Az augusztusi tudományos rendezvénynek a harkányi Park Hotel ad otthont.

A Magyar Történelmi Társulat és annak Dél-dunántúli Csoportja, az MTA PAB Gazdaság- és Társadalomtörténeti Munkabizottságának, illetve Város- és Helytörténeti Munkabizottságának közreműködésével konferenciát, történésztábort szervez Harkányban.

Az augusztus 22-24. közötti konferencia „Az utazás, mint történelmi jelenség” témájával foglalkozik.

A vendégek a háromnapos konferencián több érdekes előadáson vehetnek részt. Ezek közé tartoznak a Harkány múltjával és jelenével, az utazás és a gazdaság, a vallás, valamint a társadalom kapcsolatával foglalkozó előadások. Köztük a turizmus mérföldköveiről, a 18. századi főúri utazástípusokról, a 20. század második felében az állambiztonság és az idegenforgalom kapcsolatáról szóló programok különösen izgalmasnak ígérkeznek.

Augusztus 24-én, a konferencia harmadik napjának délelőttjén kerül sorra a „szabadidő és fürdőkultúra” tematika. Olyan előadások hallgathatók meg, mint a Wellness az ókorban – Fürdőkultúra Aquincumban, a Török utazók Magyarország-képe, a „Nekünk a Balaton a Riviéra” – A „magyar tenger” korszakai, továbbá a „Turizmustrendek és térszerkezet Magyarországon – a dualizmustól napjainkig” című előadás.

A részletes programot megtalálja a Magyar Történelmi Társulat honlapján.

Harkány 1926 Fortepan

Illusztráció: a Harkányi Gyógyfürdő 1926-ban / Fortepan – Halász Katalin