• Hosszú hétvégét tervez a családdal?

  • Belföldi pihenésben gondolkodik?

  • Esetleg már most külföldi úti cél felé venné az irányt?

A nyár a szabadság és a pihenés időszaka, amelyből a legtöbbet igyekszünk kihozni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan kelnek útra akár belföldön is autóval. Ha azonban az ország másik felén levő idegenforgalmi régiót vesszük célba, akkor korántsem mindegy, milyen állapotban van a gépjármű.

Az autó rendszeres szervizelésére, az aktuálissá váló olajcserékre, vagy a fékrendszer állapotára egyébként is célszerű hangsúlyt helyezni. Vannak olyan feladatok, például az izzócsere, amelyet szükség esetén akár magunk is elvégezhetünk. Ahhoz azonban, hogy a korszerű rendszerek érintett része hozzáférhető legyen, nélkülözhetetlen a megfelelő eszköz. A hirtelen szükségessé váló kulcsok mellett az olajszűrő leszedéséhez alkalmas eszközök, a dugókulcsok, vagy akár a forrasztópákák is elérhetőek az online rendelés kényelmét kihasználva.

Hozzá nem értőként természetesen az autószerelő az ideális megoldás, ha bármilyen probléma adódna a járművel, de minden autós számára jól jön egy komplett szerszámkészlet. Ez nem csak a gépjármű kapcsán használható fel, hanem akkor is, ha az otthoni teendők igénylik a szakszerű hozzáállást. A tapasztalatok szerint minden korábbinál többen érdeklődnek a minőségi szerszámkészletek iránt, melyek akár szakemberek számára is ideális választásnak bizonyulhatnak.

Felelős autósként nagyon fontos, hogy mielőtt hosszabb útra indul, mindenképpen nézesse át gépjárművét. Némi vezetői tapasztalattal már a jármű hangjából is hallani, ha valami nem megfelelően funkcionál. Ne hagyja figyelmen kívül a műszerfal visszajelzéseit, hiszen nem véletlen villannak ki azok.

autó utazásVan még valami, ami mellett biztosan nem mehet el, ez pedig nem más, mint a megfelelő nyári gumi használata. Nem véletlen, hogy a téli és a nyári gumi egészen eltérő jellemzőkkel bírnak, hiszen a forró aszfalt másféle követelményeket támaszt, mint a jeges utak. A nyári abroncsok közötti választás még a tapasztalt autósokat is kihívás elé állíthatja.

A kínálat igen széles, ezért az autoalkatreszek24.hu szerint is érdemes olyan autógumi tesztek kapcsán tájékozódni, mint amilyeneket az ADAC végez minden szezonban. A nedves és száraz körülmények mellett a zajszintet és a fogyasztást is ellenőrzik a szakemberek, s így rangsorolják a tesztelt márkákat. Ha tehát az garázsban tárolt nyári gumi szett már nem felel meg a felé támasztott elvárásoknak, profilmélysége 1,6 mm alá csökkent, akkor mindenképpen cserében érdemes gondolkodni.

A nyári napsütés és az üdülés gondolata a szabadság érzésével tölti el az embert. Fontos azonban, hogy ez ne jelentsen egyet az eszeveszett száguldozással. Nem csak az így bekapott büntetések miatt lényeges ez, hanem a felelősségteljes és biztonságos vezetés apropóján is.

Mit sem ér a közös program, ha nem érkezik meg a család vagy a baráti társaság biztonságban úti céljához. Persze az utakon nem egyedül közlekedünk, így a felelősség sem csupán sajátunk. Sajnos fel kell készülni azokra a helyzetekre is, amikor vétlen autósként kell korrigálni, vagy kihozni egy közlekedési helyzetből a számunkra legjobbat.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a nyári időszakban tikkasztó forróságra lehet számítani. Ez hatással van a koncentráló képességre. Hiába a jól működő klíma, a kinti meleg mégis befolyásol. A rendszeresen beiktatott pihenések mellett az autóból ne hiányozzon a megfelelő mennyiségű folyadék, a napszemüveg és némi elemózsia sem, ha hosszú időn keresztül ne találkoznánk megfelelő vendéglátóhellyel.