• Ma ünnepli megnyitásának 91. évfordulóját a hajdúszoboszlói Hungarospa fürdőkomplexum.

  • A jubileum alkalmából a következő napokban számos programot rendeznek a fürdőben.

Jelenleg az ország egyik legkedveltebb és legismertebb üdülőhelye Hajdúszoboszló, pedig 100 évvel ezelőtt még egy kis álmos mezőváros volt. Az 1910-es évek végén azonban egy országos szénhidrogénlelőhely-keresési program vette kezdetét, ennek keretében pedig Hajdúszoboszlón is kijelöltek egy kutatási területet.

Meglehetősen lassan kezdődtek el a munkálatok, végül csak 1924-ben indult a tényleges kutatófúrás. Böckh Hugó és Böhm Ferenc geológusok tervei alapján kezdtek el dolgozni, s menet közben tőlük vette át a feladatot a hazai hévízkutatás egyik legismertebb alakja, Pávai Vajna Ferenc.

1924 nyarán már zajlott a próbafúrás, amit Pávai Vajna leállíttatott és egy másik helyen, Hajdúszoboszló Bánomkert nevű településrészén építette fel újra a fúrótornyot. Nem jött gyorsan a siker, de végül 317 nappal később 1090 méter mélyből 73 Celsius-fokos termálvíz tört fel.

Lehetett sejteni, hogy a feltörő víznek gyógyhatása van, amit az elvégzett vegyelemzések is igazoltak, ezért a település egy fürdő kialakításáról döntött, ami 1927. július 26-án nyitotta meg a kapuit.

Ez akkor egy egyszerű fövenyfürdő volt, még nyomokban sem emlékeztetett a mai hatalmas fürdőkomplexumra. Viszont már az első szezonjában rengeteg vendég látogatott el Hajdúszoboszlóra, ezért még abban az évben kijelöltek egy területet a fürdő bővítésére. Az 1928-as szezonra – azaz pont 90-en évvel ezelőtt – pedig már az első kiépített medencék is elkészültek. A fejlődés pedig ettől kezdve töretlen volt, 10-15 évvel később már az ország legnagyobb fürdőjeként emlegették a hajdúszoboszlói létesítményt.

Ilyen volt a hajdúszoboszlói fürdő 1930-ban (Fortepan):

Hajdúszoboszlói fürdő 1930Egy fotó a 80-as és a 90-es évek fordulójáról:

Hajdúszoboszló Omega medence 80-as évekIlyen manapság:

Hungarospa tradicionális strandHungarospa Omega medenceHungarospa Hajdúszoboszló gyerekmedenceA jubileum alkalmából a következő napokban számos programot rendeznek a Hungarospában. Ezeket vettük sorra:

Július 27.: a Hungarospa is csatlakozott a Strandok Éjszakája programsorozathoz és ezen a napon 21 óra és éjfél között éjszakai fürdőzést tartanak a tradicionális strandrészen. Az este folyamán egy sztárvendég, Varga Viktor is fellép a fürdőben.

Július 27-től augusztus 10-ig: a gyerekek nagy örömére két héten át Minimax gyerekstrandnak ad helyet a Vízipók meseszínpad. A rendezvényen különféle animációs programokkal várják a legfiatalabb fürdővendégeket, akik személyesen találkozhatnak a rajzfilmcsatornán megismert játékfigurákkal is.

Július 28.: 15 órától a strandfürdő hajószínpadánál tartják a Hajdúság Szépe választás és a Miss Alpok Adria megyei döntőjét. A nap sztárfellépője Kökény Attila lesz.

Július 28.: szombaton éjszakai fürdőzéssel zárják a napot. A pénteki programhoz hasonlóan ez is 21 óra és éjfél között kerül megrendezésre.

Július 29.: 16 órától Pántya Barbara és a Feeling Tánc és Mazsorett Egyesület műsorát tekinthetik meg az érdeklődők.

A Hungarospa programjairól további részleteket olvashat ide kattintva.