• Még az első tünetek jelentkezése előtt ki tudják mutatni az érszűkületet egy gyors és fájdalommentes vizsgálattal.

  • Az érszűkület korai diagnózisa életet menthet.

Érszűkület esetén az artériában gátolva van a véráramlás, ami odáig fokozódhat, hogy az artéria teljesen elzáródik. Az érintett területtől függően ekkor alakulhat ki infarktus, stroke, vagy éppen fekély. A betegség nem mindig jelentkezik tipikus tünetekkel, így a tapasztalatok szerint az érszűkületesek 80-85 százaléka mit sem tud a betegségéről.

Holott az érszűkület megléte egyszerűen vizsgálható egy olyan készülékkel, ami alkalmas az úgynevezett boka-kar index meghatározására. Ennek a normál értéke 1 és 1,3 között mozog. Amennyiben az index 0,9, vagy ez alatti értéket mutat, az mindenképpen kórosnak tekinthető.

Maga a készülék a perifériás artériás érbetegség kiszűrésére alkalmas, ami az érelmeszesedés egyik megjelenési formája. Magyarán a perifériás érbetegség megjelenése lényegében előre jelzi a súlyosabb szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A boka-kar index meghatározására már lehetőség van a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő földszinti, 3-as számú rendelőjében is. A rövid, fájdalommentes vizsgálat díja 3000 forint.

Hajdúszoboszló gyógyfürdő bejáratKülönösen javasolt a vizsgálat elvégzése azok számára, akik a rizikócsoportba tartoznak. Azaz 50 év felettiek és magas vérnyomásuk, cukorbetegségük van, túlsúlyosak, esetleg dohányoznak. 60 év felett pedig az egészségi állapottól függetlenül érdemes elvégezni a vizsgálatot.

A boka-kar index méréséről további információt olvashat ide kattintva.

Nem kell kétségbeesniük azoknak sem, akiknél esetleg a vizsgálat kialakulóban lévő érszűkületet állapít meg. A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben ugyanis elérhetőek a mofettának is nevezett szén-dioxidos gyógygázkezelések.

Az orvosi javaslat esetén alkalmazható kezeléseknél a lenti képen látható kis kabinokba ülnek be a betegek, ahol körülbelül mellmagasságig éri őket a gyógygáz. A szén-dioxid a ruházaton, bőrön áthatol és így fejti ki értágító hatását. A társadalombiztosítás ezt a kezelési módot sajnos nem támogatja, de a gyógyfürdőben igen kedvező áron vehető igénybe: az öt kezelésből álló kúra jelenleg 4000 forintba kerül.

Mofetta Hajdúszoboszlón