• Csak Magyarországon érint ennyit, Európában 120 millió ember szenved a betegségtől.

  • A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórházban idén is felhívták a figyelmet az Arthritis Világnapjára.

A világnapot 1996 óta minden év október 12-én tartják meg világszerte. Ezzel a cél az, hogy a szakmai és a szélesebb közvélemény figyelmét is felhívják a betegségre. A reumatoid arthritis az ízületek és az ízületek körüli lágyrészek gyulladásos jellegű elváltozását jelenti. Bármely ízület érintett lehet, de ezek közül is a kéz, az ujjak károsodása számít talán a legkellemetlenebbnek.

Az autoimmun betegségek közé tartozó reumatoid arthritis az ízületek károsodásához vezethet, majd a beteg mozgását is jelentősen korlátozhatja. Emiatt Hévízen külön is felhívták a figyelmet a megelőzés fontosságára. Dr. Hontvári Lívia, a fürdőkórház osztályvezető főorvosa a Hévíz Televíziónak ennek kapcsán elmondta, hogy a betegség kialakulása mögött genetikai okok is állnak, ami ellen nyilván nem lehet tenni. Viszont az ízületek egészsége érdekében mindenki sokat tehet a rendszeres mozgással, az izomzat karbantartásával, az egészséges táplálkozással, ezáltal megelőzve az elhízást, ami szintén növeli a mozgásszervi betegségek kialakulásának a kockázatát.

A reumakórházban három éve tartalmak különböző programokat az Arthritis Világnapja kapcsán. A Hévízi Televízió erről szóló tudósítását megtekinthetik a cikk végén.

reumatoid arthritis Hévíz

A reumatoid arthritisről érdemes tudni, hogy jellemzően a 30-as és a 40-es életkorban jelentkezik, de idősebbeknél és fiatalabbaknál is előfordul. A genetikai meghatározottságára utal, hogy a nőknél háromszor-négyszer gyakoribb az előfordulása. Mivel a gyulladás gyorsan károsíthatja az ízületeket, ezért fontos az időben történő felismerése és kezelése.

A betegség gyógyszerekkel kordában tartható, de emellett fontos szerep jut az életvitelnek is. A meleg gyógyfürdő a betegség aktív szakaszában ellenjavallt, de nyugalmi állapotban – amennyiben szakorvos is javasolja – alkalmazható. A reumatoid arthritis kezelése során a különféle fürdőkezelések közül hatékony lehet a víz alatti gyógytorna, továbbá egyes elektroterápiás kezelések is.